Izvor: Dojče vele arhiva vesti 30.01.2019

Razmena teritorija – taktika svršenog čina

Dojče vele 30.01.2019
Lobisti su odavno utvrdili planove o podeli Kosova i tome se ne opire ni Federika Mogerini u ime Evropske unije, piše u komentaru bečkog lista Standard. „Očito je namera da se na kraju svi dovedu pred svršen čin.“. „Albanski premijer Rama… »

Poker se nastavlja, a živci su tanki

Dojče vele 30.01.2019
Britanska premijerka Tereza Mej ide u Brisel sa mandatom parlamenta da još pregovara o ugovoru o napuštanju EU. Sada počinje igra nerava u kojoj obe strane imaju adute, komentariše Bernd Rigert iz briselskog studija DW. Posle glasanja u britanskom… »

Bukagija od 150 grama

Dojče vele 30.01.2019
U Nemačkoj trenutno 104 osobe nose elektronsku nanogicu kojom se kontroliše njihovo kretanje. A sve se to nadzire iz jedne cantrale u gradiću Vajterštatu. Zbog bezbednosti, ta centrala je smeštena – u lokalnom zatvoru. Kada se začuje alarm… »

Moskva se okreće protiv Teherana?

Dojče vele 30.01.2019
Stare alijanse u sirijskom ratu više ne važe. Dugo su se iranske paravojske borile uz podršku Rusije na strani predsednika Bašara al Asada. Ali približavanje Rusije i Izraela sada bi moglo da izbaci Iran iz igre. Prošle subote je izraelski ministar… »

Partijska knjižica kao merilo svega

Dojče vele 30.01.2019
Trebinjski lekar Saša Borjan premešten je sa mesta u hitnoj pomoći baš na dan kada je objavio da će biti kandidat opozicije za gradonačelnika. Borjan se pita: ako je sve politika, čemu u Republici Srpskoj služi diploma? „Evo, vidite, ovo je moja… »

Smrt novih lica u političkom zmijarniku

Dojče vele 30.01.2019
Deluje da im se svi nadaju, a njih nigde nema – nova lica u srpskoj politici. Ali nije da ih uopšte nema. Ima ih, samo se brzo troše. Zašto je to tako? I da li je Srbija osuđena na uvek iste ljude, one sa jakim želucem? Zamislite, ne treba mnogo… »

Klopka na pola puta

Dojče vele 30.01.2019
Predsednik SAD Donald Tramp traži milijarde dolara za obezbeđenje granice sa Meksikom i govori o izbegličkoj krizi u SAD. Ali, ona se zapravo odigrava u Meksiku – tamo hiljade migranata žive u krajnjoj neizvesnosti. Manuel Leba Alvarado sedi na… »