Izvor: N1 Info/Balkan arhiva vesti 30.01.2019

Petoro umrlo od virusa gripa u Crnoj Gori

N1 Info 30.01.2019
Tokom prethodne sedmice u Crnoj Gori je pet osoba preminulo od virusa gripe, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Kako se navodi u izveštaju, među njima je i dvogodišnji dečak. Preminula su i dva muškarca jedan star 82 godine, a drugi 83… »

Vlada usvojila plan za promenu imena u Severna Makedonija

N1 Info 30.01.2019
Vlada Makedonije usvojila je plan za primenu obaveza iz Dogovora iz Prespe, kojim je predviđeno da ime države formalno bude promenjeno u Severna Makedonija sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol za pristupanje NATO. Prema tom planu, nadležna… »

Vlada Crne Gore odustala od kažnjavanja za neustajanje na himnu

N1 Info 30.01.2019
Crnogorska Vlada odustala je, za sada, od odredbe da građani koji ne budu ustali prilikom intoniranja himne plate kaznu do 2.000 evra. Zakonodavni odbor je juče podržao predlog izmena i dopuna Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti u kome nema… »

Parlament Makedonije izglasao poverenje Dimitrovu

N1 Info 30.01.2019
Parlament Makedonije nije prihvatio interpelaciju protiv ministra spoljnih poslova Nikolu Dimitrova koju je podnela najveća opoziciona partija VMRO DPMNE. Za izglasavanje nepoverenja Dimitrovu glasalo je u utorak uveče 20 poslanika VMRO DPMNE, dok je… »

U Hrvatskoj od gripa umrlo 45 osoba

N1 Info 30.01.2019
U Hrvatskoj je do 27. januara registrovano više od 28.600 obolelih od gripa, a od te bolesti i komplikacija prema dosad prispelim podacima umrlo je 45 osoba, objavljeno je u Zagrebu. Hrvatski zavod za javno zdravstvo saopštio je da je starosni raspon… »

SDA nezadovoljna radom OHR-a i PIC-a u BiH

N1 Info 30.01.2019
Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je da pasivnost i neodlučnost Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i Saveta za primenu mira (PIC) u BiH otvara prostor za, kako je ocenjeno, novi zamah separatističkim i antidejtonskim aktivnostima koje mogu… »

Japanka Miho zavolela Derventu i Zmijanjski vez

N1 Info 30.01.2019
Miho Đekić je mlada Japanka koja je u BiH, tačnije u Derventu, došla zbog ljubavi. Ostala je, između ostalog, zbog opuštenog načina života. A u Japanu, iz kojeg potiče, promoviše ornamentalni vez. Zahvaljujući njoj, Japanci nose bedževe i… »

Zaev o Beogradu i Prištini: Želimo rešenje koje nudi mir i napredak ka EU

N1 Info 30.01.2019
Narodi na području bivše Jugoslavije su bratski narodi, ja to poštujem, voleo sam Jugoslaviju i sanjam da budemo svi zajedno, što ćemo biti u Evropskoj uniji, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev u Pressingu N1. "Ja sam dobro živeo", rekao je… »

Makedonski parlament odbacio zahtev dijaspore o drugom referendumu

N1 Info 30.01.2019
Makedonski parlament odbacio je većinom glasova zahtev dijaspore da bude raspisan drugi referedum o preimenovnju države u Severna Makedonija u zamenu za ulazak u NATO i potencijalno članstvo Evropskoj uniji, javlja AP. Predlog Makedonskog svetskog… »