Izvor: Novi magazin/Zabava arhiva vesti 30.01.2019

Crtež Rubensa prodat za 8,2 miliona dolara

Novi magazin 30.01.2019
Crtež flamanskog slikara Petera Paula Rubensa prodat je danas za 8,2 miliona dolara. Prodaja je organizovana u Njujorku, na aukciji koju mnogi u Holandiji smatraju spornom, jer je, kako tvrde, holandska kraljevska porodica, koja je bila vlasnik crteža… »

Svetosavlje-pravoslavlje: Boravak Svetog Save u Palestini

Novi magazin 30.01.2019
U Svečanoj Sali, Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, 27. januara, održano je Veče posvećeno prvom srpskom diplomati Svetom Savi i njegovim putovanjima u Palestinu. Ovu kulturno-umetničku manifestaciju organizovala je Ambasada Države Palestine… »

Privreda Paraćina: Sećanje na optimističnu budućnost

Novi magazin 30.01.2019
Među najpoznatije fabrike koje su obeležile predratnu privrednu istoriju ovog mesta nalaze se Fabrika sukna braće Minh, Francusko-srpska fabrika cementa, Srpska fabrika stakla, fabrika vunenih tkanina “Vlada Teokarović i komp.” i Fabrika za… »

Facebook plaća tinejdžerima za "rovarenje" po njihovim telefonima

Novi magazin 30.01.2019
Facebook je pokrenuo program u okviru koga prikuplja privatne podatke od plaćenih dobrovoljaca. Taj proces traje već tri godine. Ciljna grupa obuhvata korisnike od 13 do 25 godina, koji su u zamenu za podatke dobijali po 20 dolara mesečno. Od njih se… »

Piter Džekson pravi novi dokumentarac o Bitlsima u studiju

Novi magazin 30.01.2019
Reditelj Piter Džekson priprema novi dokumentarac sa do sada neprikazanim snimcima Bitlsa u studiju. Poznati reditelj "Gospodara prstenova" rekao je danas da će dokumentarac biti zasnovan na oko 55 sati filmske trake na kojoj je snimljen bend kako radi… »

I inteligentna deca imaju disleksiju

Novi magazin 30.01.2019
Bez obzira na to da li je dete prosečnih ili natprosečnih intelektualnih potencijala, može da ispolji poteškoće u savladavanju čitanja i pisanja. Iako ove teškoće mogu da se uoče već na početku školovanja, dijagnoza se obično postavlja tek… »

Usamljenost - veći rizik od rane smrti

Novi magazin 30.01.2019
osobe sa lošim društvenim vezama imaju 50 odsto veći rizik od rane smrti u poređenju sa onima koji imaju dobre veze. Istraživači u SAD su razmatrali 218 istraživanja o zdravstvenim efektima usamljenosti i socijalne izolacije. Otkrili su da je… »

Postavka staljinističkog rijalitija u Parizu

Novi magazin 30.01.2019
Neobičan umetnički poduhvat "DAU" prošle sedmice je predstavljen u dva pozorišta i muzeju moderne umetnosti centra Pompidu u Parizu. Izuzetan projekat o iskustvu/eksperimentu koji se nastavlja ruskog reditelja Ilije Hržanovskog (1975) počeo je pre… »

Vlada utvrdila sedam novih kulturnih dobara u Beogradu

Novi magazin 30.01.2019
Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda saopštio je danas da je na osnovu njihovog predloga, Vlada Srbije tokom 2018. utvrdila pet novih kulturnih dobara na teritoriji Beograda, a u januaru 2019. još dva. Kako se navodi u saopštenju, to su Srpska… »

U Strazburu se čuva najstarije vino na svetu, iz Srednjeg veka

Novi magazin 30.01.2019
U podrumu starog zdanja bolnice u Strazburu nalazi se najstarije vino na svetu čuvano u drvenim bačvama, preneo je danas radio Frans ble (France Bleu). U pitanju je alzaško belo vino iz 1472. godine, naveo je radio dodajući da su naučnici iz Burgonje… »