Izvor: Novi magazin/Svet arhiva vesti 30.01.2019

Junker: Neće se opet pregovarati o dogovoru o Bregzitu

Novi magazin 30.01.2019
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da se o sporazumu o izlasku Velike Britanije ne može ponovo pregovarati bez obzira na odluku britanskog parlamenta. Junker je u Evropskom parlamentu ponovio stav koji su izrekli mnogi… »

Polarni talas pogodio sever SAD

Novi magazin 30.01.2019
Sever SAD danas je zaleđen zbog polarne temperature i vetrova koji dolaze s Arktika zbog čega su vlasti uvele hitne mere zaštite stanovništva. Masa arktičkog vazduha izazvaće ekstremno niske temperature, koje će se, uz dodatni faktor vetra… »

Naoružani muškarac ubio jednu osobu, ranio šest na Korzici

Novi magazin 30.01.2019
Jedan muškarac pucao je danas na ulične prolaznike u mestu Bastija na Korzici i ubio jednu osobu, a šest ranio. Prema saopštenju lokalne policije, osumnjičeni se zatim zabarikradirao u stanu u obližnjoj zgradi, gde živi. Za sada se ne zna razlog… »

Ruski poslanik uhapšen zbog ubistva

Novi magazin 30.01.2019
Ruski poslanik osumnjičen za naručivanje dva ubistva uhapšen je danas u parlamentu pred očima iznenađenih kolega nakon što je pokušao da pobegne, ali ga je u tome sprečila predsedavajuća. Poslanik Rauf Arašukov, predstavnik republike… »

SAD pozvale Rusiju i Kinu na transparentnost o nuklearnom oružju

Novi magazin 30.01.2019
Američke vlasti su danas optužile Kinu i Rusiju da nisu u potpunosti obelodanile svoj nuklearni program, tražeći veću transparentnost. Andrea Tompson, američka državna podsekretarka za kontrolu naoružanja i pitanja međunarodne bezbednosti… »

Uhapšeno 48 vojnih pilota pod sumnjom da su povezani s Gulenom

Novi magazin 30.01.2019
Turske vlasti uhapsile su 48 vojnih pilota za koje se sumnja da su povezani sa muslimanskim propovednikom Fetulahom Gulenom koga Ankara optužuje za organizovanje propalog puča 2016. godine. Tužilaštvo u Ankari je saopštilo da je uhapšeno 48 pilota… »

Tramp u telefonskom razgovoru izrazio podršku Gvaidu

Novi magazin 30.01.2019
Američki predsednik Donald Tramp danas je u telefonskom razgovoru s venecuelanskim opozicionim vođom Huanom Gvaidom izrazio "punu podršku" borbi naroda za povratak demokratije, saopštila je Bela kuća. Bela kuća je navela da je Gvaido zahvalio Trampu… »

Bregzit: Šta sad

Novi magazin 30.01.2019
Britanija će 29. marta napustiti EU, ali ni posle glasanja o amandmanima u parlamentu nije jasno kako, navodi danas Bi-Bi-Si (BBC), dok Dojče vele (Deutsće Welle - DW) ocenjuje da s odlaskom Tereze Mej u Brisel na dodatne pregovore počinje igra nerava… »

U Bangkoku zatvoreno više od 400 škola zbog zagađenja vazduha

Novi magazin 30.01.2019
Gradske vlasti Bangkoka odlučile su da do petka bude zatvoreno više od 400 škola zbog velikog zagađenja vazduha poslednjih dana. Guverner Bangkoka naložio je zatvaranje do petka 437 škola koje su pod upravom vlasti i dodao da su neka područja… »

Maduro: Amerikaci, pomozite da sprečimo Vijetnam u Latinskoj Americi

Novi magazin 30.01.2019
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro tražio je od naroda SAD pomoć da spreči, kako je naveo, "Vijetnam u Latinskoj Americi". U video snimku od 45 sekundi, snimljenom sinoć u predsedničkoj palati, kao obraćanje "američkom narodu" Maduro je rekao da… »