Izvor: Peščanik/Društvo arhiva vesti 30.01.2019

Otvoreno pismo

Peščanik 30.01.2019
Otvoreno pismo građankama i građanima Srbije povodom izjave resornog ministra Mladena Šarčevića od 29.01.2019. Poštovane građanke i građani Srbije, Izjavom od 29.01.2019. da među zaposlenim u visokom obrazovanju i nauci koji su javno podržali… »

Balkan između Putina i Evrope

Peščanik 30.01.2019
„Tranzicija na Balkanu je završena“, rekao mi je nedavno Remzi Lani, albanski politički analitičar. Pritom on ne misli na transformaciju diktature u demokratiju: „Mi smo imali tranziciju iz represivnih u depresivne režime“. I u pravu je: stari… »

Otišao Putin

Peščanik 30.01.2019
Očekivalo se više. Vučiću je potrebna podrška, jer je gubi u javnosti, a ko bi drugi mogao da pomogne više od Putina? No, gost je došao i otišao, a srpske vlasti nisu stabilnije, o legitimnosti i da ne govorimo, nego što su bile. Zašto? Prvi… »

O ministru i nebranom grožđu

Peščanik 30.01.2019
Protesti u Srbiji ne posustaju. Naprotiv, rasplamsavaju se preko svih očekivanja ne samo vlasti, već i samih učesnika. Kako raste broj pobunjenih gradova i biva šira i glasnija podrška mislećih ljudi, akademske zajednice, advokata i sindikata –… »

Heroji bez konteksta

Peščanik 30.01.2019
Tokom svoje posete Beogradu, slovenački predsednik Borut Pahor mogao je da zaključi da je aktuelni režim potpuno zadovoljan svojim radom i da ga ne zanima nikakva kritika iznutra, a kako stvari stoje, ni ona spolja. Možda bi to i prošlo da jedan deo… »

Podrška protestima

Peščanik 30.01.2019
Mi dolepotpisane profesorke i profesori, naučnice i naučnici zaposleni u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, vođeni društvenom angažovanošću kao centralnom temom našeg rada, pružamo podršku protestima koji se… »

Ministar neobrazovanja

Peščanik 30.01.2019
Pre nekoliko dana, profesor Miodrag Zec je podsetio da se ovde svaka vlast s prezrenjem odnosi prema akademskim ljudima i da to nije ništa novo: „Mi smo narod koji ili nema elitu, ili devastira ono malo što ima. Nije to slučajno. Sterija je proteran… »