Izvor: RTS/Balkan arhiva vesti 30.01.2019

Han članovima Predsedništva BiH: Formirajte vlast što pre

RTS 30.01.2019
Komesar za proširenje i susedsku evropsku politiku Johanes Han poručio je, nakon susreta u Briselu s članovima Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, da treba što pre da formiraju vlast u BiH. Han je… »

Makedonska vlada usvojila plan primene Sporazuma iz Prespe

RTS 30.01.2019
Vlada Makedonije usvojila je plan primene Sporazuma iz Prespe, prema kome, između ostalog, državne institucije i preduzeća treba da promene table sa imenom države na graničnim prelazima, diplomatskim predstavništvima i ulazima u institucije. U… »

Crna Gora, bez kazne za neustajanje na himnu

RTS 30.01.2019
Skupštinski Zakonodavni odbor Crne Gore podržao je izmene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti čime su izostavljene kaznene odredbe za neustajanje na himnu. Naime, pomenutim zakonom su predviđene novčane kazne za nepoštovanje… »

Gruevski ostao bez plate

RTS 30.01.2019
Makedonski parlament usvojio je amandman Zakona o poslanicima, prema kome će bivšem premijeru Nikoli Gruevskom (48) biti ukinuta poslanička plata. Usvojeni amandman predviđa da poslanici gube pravo na platu i druge povlastice, poput putnih troškova… »

Protest protiv "političke represije" u Zagrebu

RTS 30.01.2019
Ispred spomenika bivšem predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu u Zagrebu održan j protest "Protiv političke represije". Učesnici su tražili da se odbaci optužba protiv mladića Filipa Drače koji je nedavno na tom spomeniku nacrtao srp i čekić, jer… »

Zoranu Zaevu u Beču uručen orden "Alojz Mok"

RTS 30.01.2019
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc uručio je u Beču makedonskom premijeru Zoranu Zaevu orden Alojz Mok za zasluge za postizanje rešenja za dugogodišnji problem oko imena njegove države. Kurc je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, istakao da je… »