Izvor: Sputnik arhiva vesti 30.01.2019

Han članovima Predsedništva BiH: Formirajte vlast što pre

Sputnik 30.01.2019
Komesar za proširenje i susedsku evropsku politiku Johanes Han poručio je danas, nakon susreta u Briselu s članovima Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, da treba što pre da formiraju vlast u BiH. Han je… »

Crna Gora: Bez kažnjavanja za neustajanje na himnu

Sputnik 30.01.2019
Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore podržao je izmene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti. U njima su izostavljene kaznene odredbe za neustajanje na himnu. Naime, pomenutim zakonom su predviđene novčane kazne za nepoštovanje… »

Bosna se sprema za istraživanje svemira

Sputnik 30.01.2019
Veće ministara BiH utvrdilo je Predlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Ugovoru o načelima kojima se uređuje delovanje zemalja u istraživanju i korišćenju svemira, uključujući i Mesec i druga nebeska tela. Kako prenosi portal Buka… »

Sprema li se oslobađanje Karadžića i Mladića

Sputnik 30.01.2019
Kristof Flug, bivši sudija Haškog tribunala i Međunarodnog rezidualnog mehanizma, optužio je sudiju Žana Kloda Antonetija da za haške optuženike Radovana Karadžića i Ratka Mladića priprema oslobađajuću ili bar presudu sa značajno blažom… »

Haradinaj posle sastanka vladajuće koalicije: Takse ostaju 100 odsto

Sputnik 30.01.2019
Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj ne prihvata ukidanje dodatnih taksi od 100 odsto koje je Priština uvela na uvoz robe iz Srbije i BiH, što je potvrdio i na sastanku sa liderima vladajuće PAN koalicije. Kako prenosi… »

Grčka prva otvara vrata Severnoj Makedoniji u NATO

Sputnik 30.01.2019
Grčka će, simbolično, do 8. februara prva ratifikovati protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO-u, kažu izvori bliski „Juraktivu“. Portparol NATO-a je 28. januara najavio da će protokol o pristupanju Severne Makedonije biti poslat… »

Odluka evropskog suda koja stavlja tačku na rasprave o pozdravu „Za dom spremni“

Sputnik 30.01.2019
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je da raspravlja o tužbi koju je protiv Hrvatske podneo bivši hrvatski fudbalski reprezentativac Josip Šimunić, nakon što je pravosnažno kažnjen sa 25.000 kuna (oko 3.371 evra) zbog uzvikivanja… »

Haradinaj: Razumem da priznanja nema bez odricanja dela kosovske teritorije

Sputnik 30.01.2019
Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj ponovio je danas da je spreman na ukidanje nametnutih taksi Srbiji pod uslovom „uzajamnog priznanja“, ali da sada razume da priznanje kosovske nezavisnosti nije moguće dobiti bez… »

Tri američka aviona obletela obalu Krima

Sputnik 30.01.2019
Nekoliko američkih špijunskih brodova primećeno je u blizini Krima, pokazuje portal „Plejn radar“. Prvi iznad voda Crnog mora je proleteo američki špijunski avion RC-135V sa brojem 64-14841. U 08.25 po moskovskom vremenu avion je napustio bazu… »

Kakvo naoružanje ima Venecuela: Udarna pesnica — ruski lovci

Sputnik 30.01.2019
Iako venecuelanska vojska možda i nije jedna od najbrojnijih armija na južnoameričkom kontinentu, kada je reč o vojnoj tehnici i naoružanju može se, kako ocenjuju analitičari, bez previše skromnosti svrstati u jednu od najmoćnijih. Glavni adut je… »