Izvor: Telegraf/Balkan arhiva vesti 30.01.2019

Makedonci odlučili kada će preimenovati državu u Severna Makedonija: Novo ime će na tablama pisati i na albanskom jeziku

Telegraf 30.01.2019
Nakon što Grčka ratifikuje protokol za članstvo Makedonije u NATO, makedonske institucije i preduzeća trebaju da promene table sa imenom države na graničnim prelazima, diplomatskim predstavništima i ulazima u institucije. Vlada Makedonije usvojila… »

Crnogorci ipak neće biti kažnjeni ako ne ustanu kad začuju himnu

Telegraf 30.01.2019
Za sada, vlada Crne Gore je odustala od kaznenih odredbi za neustajanje na himnu. Skupštinski Zakonodavni odbor Crne Gore podržao je izmene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti čime su izostavljene kaznene odredbe za neustajanje na… »

Bivši haški sudija zgrožen: Antoneti priprema oslobađanje Mladića i Karadžića

Telegraf 30.01.2019
Žan Klod Antoneti priprema za haške optužnike oslobađajuću ili bar presudu sa značajno blažom kaznom u odnosu na već izrečene u prvostepenom postupku - naveo je bivši sudija haškog tribunala. Kristof Flug, bivši sudija haškog tribunala i… »

Crnogorac (26) skočio sa kruzera na kojem je radio i od tada mu se gubi svaki trag: Potraga je obustavljena, a porodica se…

Telegraf 30.01.2019
Porodici Mahić rečeno da je Enis skočio svojom voljom, pa policijska istraga nije ni sprovedena. Crnogorski državljanin Enis Mahić rođen u Pljevljima, koji je radio za američku kompaniju Rojal Karibijen sa sedistem u Majamiju na kruzeru, 24.januara… »

Nova čistka u Turskoj: Uhapšeno 48 vojnih pilota, izdat nalog za privođenje 15 civila

Telegraf 30.01.2019
Izdan je i nalog za hapšenje 15 civila za koje se sumlja da su bili veza među pilota i Gulenovim pokretom. Turske vlasti uhapsile 48 vojnih pilota za koje se sumnja da su povezani sa Fetulahom Gulenom . Ankara optužuje Gulena za organiziranje propalog… »

Žena (48) koja je sadila i konzumirala marihuanu oslobođena na sudu: U njenom slučaju ovo nije krivično delo

Telegraf 30.01.2019
Sutkinja je pojasnila koji su argumenti odbrane prevagnuli pri donošenju oslobađajuće presude. Sud u Puli oslobodio je jednu ženu (48) od optužbe za uzgoj devet stabla marihuane. Sutkinja je procenila da žena koja je zaražena HIV-om nije počinila… »