Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 13.02.2019

Klubovi iz Srbije ne žele u Split i okolinu

Al Jazeera 13.02.2019
Nakon napada na vaterpoliste Crvene zvezde Vaterpolo savez Srbije i klubovi iz te zemlje iz sigurnosnih razloga ne žele blizu Splita. Vaterpolo savez Srbije (VSS) i klubovi iz te zemlje uputili su dopis Upravnom odboru Regionalne lige u kojem ističu da… »

Makedonija: U autobuskoj nesreći 13 poginulih

Al Jazeera 13.02.2019
Sedam osoba je poginulo na licu mjesta, a šest je podleglo povredama u bolnici, saopćio je ministar zdravlja Venko Filipče. Najmanje 13 osoba večeras je poginulo u teškoj saobraćajnoj nesreći koja je zadesila jedan autobus na putu Skoplje-Tetovo… »

Iran: U samoubilačkom napadu ubijeno 27 pripadnika Revolucionarne garde

Al Jazeera 13.02.2019
Lokalni mediji navode da je meta napada na jugoistoku zemlje bio autobus koji je vozio vojnike. Dvadeset sedam pripadnika Iranske republikanske garde ubijeno je u samoubilačkom napadu na jugoistoku Irana, objavila je novinska agencija Fars, prenosi… »

Lavrov upozorava SAD da ne 'primjenjuje silu' u Venecueli

Al Jazeera 13.02.2019
U telefonskom razgovoru Lavrov je upozorio Pompea da SAD ne 'primjenjuje silu' u Venecueli. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je u utorak američkog kolegu Mikea Pompea da Sjedinjene Američke Države ne "primjenjuju silu" u… »

Netanyahu potvrdio: Izrael napao iranske ciljeve u Siriji

Al Jazeera 13.02.2019
Prema stranim izvještajima, izraelske tenkovske granate pogodile su dva iranska cilja na jugozapadu Sirije. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio je danas da je Izrael napao iranske ciljeve u Siriji u ponedjeljak. On je to rekao prije nego što… »

Dodik: Vijeće ministara u narednih mjesec dana

Al Jazeera 13.02.2019
'Spremni ulazimo u razgovore o formiranju vlasti na nivou BiH', poručio je čelnik SNSD-a. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je da očekuje da novi saziv Vijeća… »

Na makedonskim granicama table s novim imenom

Al Jazeera 13.02.2019
Radnici uklanjaju ploče s natpisom 'Republika Makedonija' na graničnim prijelazima prema Grčkoj, te postavljaju nove. Makedonske vlasti počele su zamjenu starih prometnih znakova i natpisnih ploča novima, na kojima je novo ime države "Sjeverna… »

Dug SAD-a na novom rekordu od 22.000 milijardi dolara

Al Jazeera 13.02.2019
Dug je povećan otkad je usvojeno Trumpovo smanjenje poreza i nakon odluke Kongresa o povećanju potrošnje na domaće i vojne programe. Državni dug Sjedinjenih Američkih Država prešao je novu granicu, dosegnuvši prvi put više od 22.000 milijarda… »

May: Ne odgađamo Brexit, izlazimo iz EU 29. marta

Al Jazeera 13.02.2019
Britanska premijerka ne želi ostanak u carinskoj uniji, nego smatra da London mora sklapati posebne trgovinske sporazume nakon Brexita. Britanska premijerka Theresa May izjavila je, uoči ponovnog izlaska pred parlament, kako vlada kojoj je na čelu nije… »

I 'Coca-Cola' pred uključenjem na crnu listu UN-a

Al Jazeera 13.02.2019
Na meti UN-a su izraelske i međunarodne kompanije koje posluju u nelegalnim jevrejskim naseljima na okupiranoj teritoriji. Brojne izraelske i međunarodne kompanije suočavaju se s rizikom da budu uključene na crnu listu Ujedinjenih naroda zbog… »