Izvor: RTS/Balkan arhiva vesti 20.02.2019

Dodik pitao Izetbegovića da li je ozbiljan sa inicijativom o promeni imena RS

RTS 20.02.2019
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Istočnom Sarajevu da je na sastanku s liderima SDA i HDZ-a BiH u ponedeljak, Bakira Izetbegovića upitao u vezi sa incijativom o promeni imena Republike Srpske. "Nismo nešto o tome… »

Severna Makedonija, uhapšen bivši predsednik Sobranja

RTS 20.02.2019
Makedonska policija uhapsila je bivšeg predsednika parlamenta Trajka Veljanovskog, osumnjičenog da je jedan od organizatora nereda u Sobranju u aprilu 2017. godine. Uhapešena su još i dva bivša ministra, Spiro Ristovski i Mile Janakievski. Skopsko… »

Predsednica Hrvatske (nije) imuna na popust

RTS 20.02.2019
Komisija za odlučivanje o sukobu interesa pokrenula je postupak protiv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović zbog mogućeg primanja nedopuštenog poklona, jer je dobila popust na lekarski pregled u klinici "Radiohirurgija Zagreb". Komisija će u… »

Ponovo ustaški simboli u Splitu, građani ih otklanjaju

RTS 20.02.2019
U splitskom naselju Kman jutros su osvanuli nacistički i ustaški grafiti, koje je na zidu jedne zgrade išarao nepoznati počinilac. Dalmatinski portal prenosi da su o tome obaveštene gradske službe, ali da građani nisu mogli da ih sačekaju pa su… »

Konstituisan Dom naroda Federacije BiH

RTS 20.02.2019
U Sarajevu su na konstitutivnoj sednici novoizabrani delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine položili zakletvu čime je konstituisan novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i kompletirana zakonodavna vlast u entitetu… »

Pahor predložio Tajaniju zajednički udžbenik iz istorije

RTS 20.02.2019
Zanimljivu ideju o prevladavanju predrasuda iz prošlosti izneo je slovenački predsednik Borut Pahor, predloživši izradu zajedničkih istorijskih udžbenika za Slovence i Italijane. Nakon susreta u Briselu s predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom… »

Dodik: Srpska nije Karadžićev projekat

RTS 20.02.2019
Bakir Izetbegović mora da uvažava Srbe i Republiku Srpsku ukoliko želi da Srbi uvažavaju njega i njegov narod, poručuje Milorad Dodik. Kaže da bez Republike Srpske nema BiH, dok Srpske ima bez BiH. Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik… »

Kosovo proverava makedonsko brašno

RTS 20.02.2019
Kosovske vlasti proveravaju da li je brašno uvezeno iz Severne Makedonije poreklom iz Srbije, javlja skopski Kanal 5. Iz Makedonije je na Kosovo u poslednja dva meseca 2018. godine izvezeno više od 2.000 tona brašna, u odnosu na svega tridesetak tona u… »

Nove poruke mržnje u Splitu

RTS 20.02.2019
Poslednjih nedelja u Splitu se pojavilo više rasističkih i nacionalističkih natpisa. Zidovi škola, vrtića, gradski zidovi, sve su to potencijalne "mete" autora neprimerenih grafita, navodi portal "Dalmacija danas". Poslednji u nizu grafita osvanuo je… »

Albanija, više od 1.000 policajaca za miting opozicije

RTS 20.02.2019
Albanska policija rasporediće je više od 1.000 policajaca u centar Tiranu uoči protesta opozicije, čiji su polanici vratili skupštinske mandate, javljaju albanski mediji. Posle nereda proteklog vikenda, zapadni ambasadori pozivaju na uzdržavanje od… »