Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 02.03.2019

Trinaesti protest '1 od 5 miliona' u Beogradu, Kragujevac 'protiv diktature'

Slobodna Evropa 02.03.2019
Veliki broj građana je učestvovao u Beogradu na 13. protestu "1 od 5 miliona". Zahtevalo se, između ostalog, zaustavljanje političkog nasilja u Srbiji, ali i smena vlasti i obezbeđivanje fer izbornih uslova. Građani su se okupili kod platoa na… »

Podgorica: Najmasovniji antivladin protest '97 hiljada - Odupri se'

Slobodna Evropa 02.03.2019
"Mi nismo opasnost. Ako hoćete da štitite ovu državu, dođite ovdje sa nama. Opasnost su oni koji uništavaju državu 30 godina", rekla je profesorica Marija Backović obraćajući se policiji na protestu u subotu pred više od 10.000 građana u… »

Burazer: Teško da će Srbija ući u EU 2025.

Slobodna Evropa 02.03.2019
Očekivanje da se Srbija pridruži Evropskoj uniji (EU) do 2025. godine nije mnogo verovatno, ako se uzme u obzir stanje u samoj Srbiji, a sa druge problemi sa kojima se suočava sama EU, ocenjuje u Intervjuu nedelje Radija Slobodna Evropa (RSE) Nikola… »

Novinari u Zagrebu protestovali protiv cenzure i tužbi

Slobodna Evropa 02.03.2019
Nekoliko stotina novinara protestovalo je u Zagrebu protiv cenzure, tužbi protiv medija i novinara, kao i uništavanja novinarstva kao javnog dobra. "Zasuti smo brojnim tužbama, sudski nas se proganja, svaka protuha u ovoj državi nas može tužiti… »

Nepotpuni odgovori BiH na Upitnik

Slobodna Evropa 02.03.2019
Bosna i Hercegovina poslala je nedavno odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije. Odgovori na 655 dodatnih pitanja pripremljeni su u okviru tijela mehanizma koordinacije te potvrđeni na svim nivoima. Ono što su bh. vlasti prećutale… »

Umro ruski nobelovac Žores Alferov

Slobodna Evropa 02.03.2019
Ruski fizičar i akademik Žores Alferov, jedan od dobitnika Nobelove nagrade za fiziku za 2000. godinu, preminuo je u 89. godini. Alferov je Nobelovu nagradu dobio zajedno s Amerikancima Herbertom Kremerom i Džekom Kilbijem za svoj rad na… »

Džaferi: Balkan izlazi iz zone nestabilnosti

Slobodna Evropa 02.03.2019
Predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi ocenio je da Balkan posle više decenija prestaje da bude "bure baruta". Upitan da li smatra da su na prostoru Balkana moguće nove nestabilnosti poput onih iz 90-ih godina, Džaferi je kazao da je sada… »

Trump odgodio povećanje carina na kinesku robu

Slobodna Evropa 02.03.2019
Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Kinu da odmah ukine sve carine na poljoprivredne proizvode iz SAD-a kako bi bio ostvaren napredak u pregovirima o trgovini između dvije zemlje. Tramp je u poruci na društvenoj mreži Twitter objavio da nije… »

Nastavak razmjene vatre u Kašmiru, osmero mrtvih

Slobodna Evropa 02.03.2019
Indijske i pakistanske trupe ponovo su granatirale položaje i sela druge strane duž nestabilne granice u Kašmiru, pri čemu je poginulo najmanje šestero civila i dva pakistanska vojnika, rekli su dužnosnici. Prema indijskim navodima, u pakistanskom… »

Dvostruko manje učesnika na protestu Žutih prsluka

Slobodna Evropa 02.03.2019
Na protestima Žutih prsluka u subotu širom Francuske učestvovalo je dvostruko manje ljudi nego prethodnih vikenda, a marševi su uglavnom protekli mirno, javile su agencije. Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je na protestima… »