Izvor: Cenzolovka arhiva vesti 08.03.2019

RTS: Najavom blokade prelazi se granica između legitimnog protesta i pritiska

Cenzolovka 08.03.2019
Kolegijum Radio-televizije Srbije (RTS) ocenio je da najavljenom blokadom zgrade RTS-a, organizatori protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu "prelaze granicu koja postoji između legitimnog protesta i nelegitimnog pritiska na sve zaposlene u Javnom… »

RBG: Kakvu poruku šalje Srbija puštanjem Simonovića na slobodu?

Cenzolovka 08.03.2019
Reporteri bez granica reagovali na vest o tome da je predsednik opštine Grocka i visoki funkcioner Srpske napredne stranke, Dragoljub Simonović pušten iz pritvora. Na svom Tviter nalogu objavili su da je pušten osumnjičeni za spaljivanje kuće… »

Tužilaštvo se žalilo zbog puštanja Dragoljuba Simonovića na slobodu

Cenzolovka 08.03.2019
Advokatica Milana Jovanovića tražila od tužilaštva da se osumnjičenima za paljenje kuće novinara zabrani prilazak njemu i njegovoj supruzi. Milan Jovanović u svojoj spaljenoj kući (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka) Drugo osnovno javno… »

Novi ruski predlog zakona uvodi kazne za vređanje države

Cenzolovka 08.03.2019
Ruski poslanici usvojili su predlog zakona kojim se uvode restrikcije za onlajn medije i kriminalizuje svako ko vređa državu. Prema predlogu uvode se kazne za objavljivanje materijala koji pokazuju nepoštovanje prema državi, njenim simbolima i… »

Od lažnih informacija do ozbiljnih prijetnji u nekoliko klikova

Cenzolovka 08.03.2019
U neuređenim društvima poput bosanskohercegovačkog, gdje pojedinac nema ozbiljnu zaštitu, tanka je granica između širenja propagande i laži s jedne i prijetnji i fizičkih napada s druge strane. Dostupnost interneta i razvoj tehnologije doveli su… »

Dugotrajne posledice

Cenzolovka 08.03.2019
Sloboda medija je irelevantna, svaki novinar ponaosob treba da štiti svoju slobodu, rekla je večeras urednica Peščanika Svetlana Lukićna Tribini "Mediji i etika", na kojoj je ocenjeno da će seposledice sadašnjeg stanja medija u Srbiji dugo osećati… »

Kragujevac: Medijski radnici podeljeni oko ideje formiranja regionalnih javnih servisa

Cenzolovka 08.03.2019
Dok se gradska Radio-televizija Kragujevac zalaže za postojanje regionalnih javnih servisa, drugi deo medijske javnosti u tom gradu kao alternativu državnim i komercijalnim medijima predlaže medije civilnog društva, takozvane medije zajednice. Kako je… »

AOM: Nedopustivi napadi na NDNV

Cenzolovka 08.03.2019
Asocijacija onlajn medija (AOM) najoštrije osuđuje najnovije napade na Nezavisno društvo novinara Vojvodine, predsednika ove organizacije Nedima Sejdinovića i programskog urednika Dinka Gruhonjića, kao i portala Autinomija i Voice. Objavljivanjem… »

Finansijski izveštaji firmi Essentis i GFC predati Ministarstvu kulture su školski primer korupcije i pranja novca

Cenzolovka 08.03.2019
Nakon uvida u Finansijski i narativni izveštaj produkcija Essentis i GFC kojima je na Konkursu MKI za sufinansiranje medijskih sadržaja namenjenih televiziji u 2018. godini, dodeljen rekordni iznos od ukupno 8,6 miliona dinara, istraživački tim… »

Nova vrsta manipulacije

Cenzolovka 08.03.2019
Lažne vesti su nova vrsta manipulacije, koju su donele nove tehnologije i društvene mreže, izjavila je FoNetu novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Anđela Milivojević i ocenila da političari najviše od njih profitiraju. Ona… »