Izvor: Dojče vele arhiva vesti 08.03.2019

Mišković ostaje Vučićev adut

Dojče vele 08.03.2019
Pravosudna sapunica zvana „slučaj Mišković“ zabavljaće narod još neko vreme. Jedno je sigurno, dokle god se sudi Miškoviću, Aleksandar Vučić će moći da proizvodi medijsku sliku borbe protiv korupcije. Stiče se utisak da ni pravosuđe ni… »

I hleba i ruža

Dojče vele 08.03.2019
U Berlinu se ove godine, prvi put u istoriji, Osmi mart obeležava kao zvanični državni praznik. A u zemljama bivše Jugoslavije on je i dalje u živom blatu cveća i tradicije, smatra Aida Sofić Salihbegović. U nemačkoj saveznoj pokrajini Berlin ove… »

Odbačena tužba protiv Nemačke za genocid

Dojče vele 08.03.2019
U Berlinu su odahnuli: američki sud odbacio je tužbu protiv Nemačke zbog genocida nad narodima Herero i Nama. Da li će se Nemačka, uprkos tome, izviniti Namibiji? Šta sledi nakon odbacivanja tužbe? O čemu se zapravo radi? Godine 2017… »

„Na Balkanu ključa“

Dojče vele 08.03.2019
Protestuje se u Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori, BiH. Zajedničko im je jedno: protest protiv korumpiranih struktura moći. O tome i sporu oko gasovoda kroz Srbiju piše današnja nemačka štampa. „Čisti bes i duboka frustracija naterali su ljude na… »

Zabrana ustaških simbola – bečka kalkulacija

Dojče vele 08.03.2019
U Austriji je od 1.3. na snazi zabrana isticanja „simbola koji negiraju osnovne vrednosti austrijskog društva“ – pre svega onih vezanih za politički islam, ali i ustaških. Šta se s tim želi postići? Zakon koji je pripremljen krajem prošle… »

Cena Dodikovog preobražaja

Dojče vele 08.03.2019
Milorad Dodik je u Briselu govorio o Bosni i Hercegovini kao lider s jasnom državničkom vizijom, nazivajući pritom sebe „pragmatičnim“ političarem. DW analizira šta je motiv njegove pragmatičnosti? „Nemam vremena za dangubu. Ako zajedno s… »

Ugalj sa Balkana truje čitavu Evropu

Dojče vele 08.03.2019
Termoelektrane na Zapadnom Balkanu spadaju među najveće zagađivače vazduha u Evropi – pre svega zbog lošeg uglja. Pritom je pre svega reč o energetskom sektoru Srbije i BiH, ali i Hrvatske. Sumpor-dioksid je proporcionalno najštetnija materija iz… »