Izvor: Politika/Svet arhiva vesti 08.03.2019

Krvavi obračun Grka i Albanaca u zatvoru, jedan mrtav

Politika 08.03.2019
ATINA - Jedan zatvorenik je danas poginuo, a sedam je povređeno u tuči u grčkom zatvoru Koridalos, javili su grčki mediji. Tuča je izbila između zatvorenika iz Grčke i Gruzije sa jedne i Albanaca sa druge strane. Do tuče je došlo na… »

MMF spreman da pomogne Venecueli

Politika 08.03.2019
VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond spreman je da spase ekonomiju Venecuele, ali taj zadatak je toliko težak da će zahtevati pomoć i šire međunarodne zajednice, rekla je direktorka MMF Kristin Lagard. „Čim dobijemo upit od legitimnih vlasti u… »

Otvorena najveća džamija u Turskoj

Politika 08.03.2019
ISTANBUL - Čamlidža, najveća novoizgrađena džamija u modernoj Turskoj, koja je prvim ezanom za jutarnju molitvu otvorena za vernike, smeštena je na brdu na azijskoj obali Bosfora, odakle se pogled širi na gotovo ceo Istanbul. Verski kompleks će na… »

Francuski državljanin osuđen za četiri ubistva u Jevrejskom muzeju u Briselu 2014.

Politika 08.03.2019
BRISEL - Francuski državljanin Mehdi Nemuš, osumnjičen da je bio pripadnik Islamske države u Siriji, proglašen je u Belgiji krivim za ubistvo četiri osobe u Jevrejskom muzeju u Briselu 2014. godine. Sudija suda u Briselu Lorens Masar rekao je danas… »

Kina će zaštititi kompaniju „Huavej”

Politika 08.03.2019
PEKING - Šef kineske diplomatije Vang Ji izjavio je danas da će Kina nastaviti da preduzima „sve neophodne mere” za zaštitu i odbranu kompanije „Huavej”. SAD su zabranile tom gigantu u telekomunikaciji da učestvuje u petoj generaciji mreže… »

Trka za ničiju zemlju na Arktiku

Politika 08.03.2019
Rusija, SAD, Kanada, Danska i Norveška ulaze u sve oštriju borbu za sticanje nadležnosti u Severnom ledenom okeanu. Važnost Arktika i Severnog plovnog puta je tolika da se već uzima kao gotova stvar da će „ledeni put” biti Bliski istok 21. veka… »

EU spremna da ponudi Velikoj Britaniji unilateralni izlaz iz carinske unije

Politika 08.03.2019
BRISEL – Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit Mišel Barnije izjavio je danas da je Brisel spreman da ponudi Britaniji unilateralni izlaz iz carinske unije, zadržavajući ostale elemente zaštitnog mehanizma na granici sa Irskom. EU se… »

Venecuela mora da plati 8 milijardi dolara naftnoj kompaniji

Politika 08.03.2019
VAŠINGTON – Venecuela mora da plati ispostavama kompanije za naftu i gas „Konoko Filips” više od osam milijardi dolara kao kompenzaciju za rešavanje dugogodišnjeg spora u vezi s eksploatacijom nafte, presuda je međunarodnog arbitražnog tela… »

Gadafi ruši imidž savršenog Trudoa

Politika 08.03.2019
Premijer smenio ministarku jer nije htela da povuče tužbu protiv kompanije koja je potkupljivala libijske zvaničnike. Brižljivo je gradio sliku o sebi u javnosti i postao rok zvezda među političarima, progresivna ikona, borac za prava žena i… »

Koen tuži Organizaciju Tramp za neisplaćene pravne usluge

Politika 08.03.2019
NjUJORK - Majkl Koen, bivši advokat američkog predsednik Donalda Trampa ; podneo je danas tužbu protiv Organizacije Tramp za neplaćene pravne usluge, u vrednosti od najmanje 1,9 miliona dolara. Tužba je podneta Njujorškom državnom sudu pod… »