Izvor: Dojče vele arhiva vesti 19.03.2019

Mit o Radovanu Karadžiću

Dojče vele 19.03.2019
Uoči drugostepene presude Radovanu Karadžiću, veći deo srpske javnosti u Republici Srpskoj očekuje oslobađajuću presudu. Mediji stalno ponavljaju da se radi o političkom sudu. Predsednik „samoproglašene republike unutar Bosne i Hercegovine i… »

Moskva zabrinuta zbog protesta u Beogradu?

Dojče vele 19.03.2019
U Srbiji su sve žešći protesti protiv predsednika Aleksandra Vučića. Za to vreme, ruski političari s mrštenjem reaguju na nemire u Beogradu. Srbija je, naime, tradicionalno blisko povezana sa Rusijom. Onaj ko kao Rus putuje u Srbiju, taj je… »

„Kopija Gruevskog“

Dojče vele 19.03.2019
Vlada Severne Makedonije ne želi da komentariše paralele koje u Beogradu povlače između upada opozicije u RTS i „krvavog četvrtka“ u Skoplju. Sve to je neodgovorno, ocenjuje za DW bivši ministar Pavle Trajanov. Neprijatna osećanja u makedonskoj… »

Politička natezanja Beograda i Prištine

Dojče vele 19.03.2019
Rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) je trenutno u zastoju. Srpska predstavnica mladih je povučena iz kancelarije - iza svega su politička natezanja Beograda i Prištine. DW: U kojoj meri je postupak Milice Škiljević u skladu sa… »

Strah od presude

Dojče vele 19.03.2019
Karadžić je u Hagu bio mudriji od Miloševića: angažovao je vrlo sposobnog advokata i zato su opravdana strahovanja žrtava da bi sud mogao da mu smanji kaznu, pa možda čak i da ga oslobodi, ocenjuje za DW Nevenka Tromp. Pre nekoliko meseci u… »

U iščekivanju presude

Dojče vele 19.03.2019
U iščekivanju pravosnažne presude Radovanu Karadžiću, emocije preživelih žrtava su pomešane. Neki strahuju da bi promene u sudskom veću mogle uticati na kaznu. Predsednica Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić… »

Vučićeva motorka

Dojče vele 19.03.2019
Predsednik koji ne želi dijalog već se podsmeva, vređa, neuspelo ironiše, glumata žrtvu mada poseduje najveću despotsku moć od Obrenovića do danas, podstiče nasilje. On ga priziva, smatra Dragoslav Dedović. Odbijam nasilje i kao političko i kao… »

Doktor Karadžić i gospodin Dabić

Dojče vele 19.03.2019
Njegov najuspešniji literarni lik je bio Dragan Dabić. Skoro sve znamo o Radovanu osim kako je mogao da s radošću sedi za istim stolom sa ljudima koje će docnije uz isto toliko radosti proterivati i ubijati. Radovana Karadžića sam poslednji put… »

Hrabri i hladne glave

Dojče vele 19.03.2019
Uprkos svemu što se dogodilo devedesetih, ratovima i prekidu komunikacije, nit koja je povezivala neke ljude s određenim vrednostima ostala je neprekinuta. To potvrđuje i jedan novi dokumentarni serijal. Raspad Jugoslavije i teške devedesete godine su… »