Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 26.03.2019

Ukinuta presuda Mirjani Marković, suđenje se ponavlja

Al Jazeera 26.03.2019
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Marković prošle godine bila osuđena na godinu zatvora. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je u junu prošle godine na godinu zatvora bila osuđena nekadašnja… »

Britanski parlamentarci izglasali preuzimanje kontrole nad Brexitom

Al Jazeera 26.03.2019
Britanski parlamentarci amandmanom preuzimaju kontrolu u Donjem domu parlamenta nad britanskim izlaskom iz Evropske unije. Britanski parlamentarci izglasali su u ponedjeljak navečer preuzimanje kontrole u Donjem domu parlamenta nad britanskim izlaskom iz… »

Napeto zatišje u Gazi nakon žestoke razmjene vatre Hamasa i Izraela

Al Jazeera 26.03.2019
Sukob je izbio u osjetljivo vrijeme i za Netanyahua i Hamas i moglo bi se desiti da izmakne kontroli. Napeto zatišje zavladalo je u utorak u Pojasu Gaze nakon žestoke razmjene vatre prošle noći između Hamasa i izraelske vojske izazvane raketom koja… »

Euro 2020: Crnoj Gori prijeti kazna zbog rasizma navijača

Al Jazeera 26.03.2019
Engleski nogometni savez prijavio je UEFA-i da su tamnoputi engleski igrači vrijeđani tokom susreta u Podgorici. Engleski nogometni savez prijavio je izvršnim organima Evropske nogometne asocijacije (UEFA) da su engleski igrači tokom sinoćnje… »

Juncker: EU treba imati veći pristup kineskom tržištu

Al Jazeera 26.03.2019
Saradnja je glavni tok u odnosima Kine i Evrope, istakao je kineski predsjednik Xi Jinping tokom posjete Parizu. Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ponovio je danas zahtjev da evropske kompanije imaju veći pristup kineskom tržištu… »

Meksički predsjednik traži od Španije i Vatikana izvinjenje

Al Jazeera 26.03.2019
Predsjednik traži da se izvine za zločine počinjene protiv autohtonih naroda tokom osvajanja Meksika u 16. stoljeću. Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador zatražio je od španjolskog kralja i od pape Franje da se izvine za zločine… »

Vojska traži da se predsjednik Alžira povuče s funkcije

Al Jazeera 26.03.2019
General Salah traži primjenu ustavne odredbe kojom bi se aktualni predsjednik proglasio nesposobnim za obavljanje te dužnosti. Načelnik Generalštaba alžirske vojske, general-pukovnik Ahmed Gaid Salah, izjavio je da je potrebno primeniti Član 102… »

Facebook uklanja račune iz Rusije, Irana, Makedonije, Kosova

Al Jazeera 26.03.2019
Ukupno su s Facebooka i Instagrama uklonjene 2632 stranice, skupine, i računi zbog operacija povezanih s tim zemljama. Facebook je objavio u utorak da je uklonio račune iz Irana, Rusije, Makedonije i Kosova koje je opisao kao "koordinirano ponašanje"… »

Pentagon odobrio milijardu dolara za dio zida na granici s Meksikom

Al Jazeera 26.03.2019
Ministar odbrane je ovlastio inžinjere da počnu s projektom gradnje 98 kilometara duge ograde na granici. Pentagon je odobrio transfer milijardu dolara vojnim inžinjerima koji će graditi dio zida na granici Sjedinjenih Američkih Država i Meksika… »

Uljanik: Počela hapšenja, radnici i dalje protestuju

Al Jazeera 26.03.2019
Kriminalističkim istraživanjem bit će obuhvaćeno 12 osoba, a provest će se veći broj pretraga domova i službenih prostora, navodi MUP. Policija i tužiteljstvo započeli su u utorak ujutro na istarskom području hapšenja i pretrage domova i… »