Svet arhiva vesti 26.03.2019

Bregzit: Šta Britanci misle o izlasku iz Evropske unije

BBC News 26.03.2019
Šta građani Britanije misle o napuštanju Evropske unije i novom referendumu, tri godine nakon što je većina podržala Bregzit. Pre skoro tri godine Velika Britanija je glasala za izlazak iz EU. Ipak, Britanija neće napustiti EU kako je planirano 29… »

Izaslanik UN pozvao Savet bezbednosti da osudi raketnu vatru Hamasa

Novi magazin 26.03.2019
Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov apelovao je danas na Savet bezbednosti UN da osudi nasumično ispaljivanje raketa Hamasa iz Gaze prema Izraelu, ocenivši da to dramatično povećava rizik od eskalacije i novog sukoba. Mladenov je rekao da je… »

Od 2021. ukida se pomeranje sata, članice biraju letnje ili zimsko računanje vremena

EurActiv 26.03.2019
Evropski parlament 26. marta je podržao predlog direktive kojom se od 2021. na nivou EU ukida polugodišnje pomeranje sata, a zemljama članicama prepušta odluka da li će se opredeliti za letnje ili "zimsko" računanje vremena. Nova direktiva ne znači… »

Makron apeluje na Peking da poštuje jedinstvo EU, Si za zajedničko napredovanje Evrope i Kine

Novi magazin 26.03.2019
Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas kineskog predsednika Si Đinpinga da "poštuje jedinstvo Evropske unije", dok se Si založio za "zajedničko napredovanje" Evrope i Kine. "Imamo razlike (...) Niko od nas nije naivan", rekao je Makron na… »

Pentagon daje milijardu dolara za zid na granici s Meksikom

Nova ekonomija 26.03.2019
Pentagon će izdvojiti milijardu dolara za izgradnju dela graničnog zida na granici s Meksikom, najavio je šef Pentagona Patrik Šenehen. Pentagon bi trebalo da izgradi zid dužine 91 kilometar u oblasti Teksasa u El Pasu. Inženjerskom korpusu vojske… »

Ponovo opleo na Tviteru: "Mediji su neprijatelji naroda"

B92 26.03.2019
Predsednik SAD Donald Tramp ponovo je mejnstrim medije nazvao neprijateljima naroda. "Mejnstrim mediji su na udaru i rugaju im se širom sveta jer su korumpirani i lažni (...) Oni su stvarno neprijatelji naroda i prava opoziciona partija", naveo je Tramp… »

Zaharova: Ruski vojnici stigli u Venecuelu

Dnevnik 26.03.2019
KARAKAS: Ruski vojnici stigli su u Venecuelu u skladu sa vojno-tehničkim sporazumom koji su potpisale vlade u Moskvi i Karakasu, saopštila je večeras portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Generalni sekretarijat Organizacije… »

Trampov potez naišao na veliku osudu: EU, UN i ambasadori protiv odluke o Golanskoj visoravni

Kurir 26.03.2019
Pet članica EU i Saveta bezbednosti UN danas je ponovilo protivljenje odluci predsednika SAD Donalda Trampa da prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni i izrazilo "snažnu zabrinutost" zbog mogućih posledica. Ambasadori Francuske, Nemačke… »

Meksički predsednik traži izvinjenje od pape i kralja Španije: Počinjeni su zločini nad starosedeocima tokom osvajanja…

Kurir 26.03.2019
Meksički predsednik Andres Manuel Lopes Obrador zatražio je od španskog kralja Felipa VI i pape Franje da se izvine za zločine počinjene nad starosedelačkim narodima tokom osvajanja Meksika u 16. veku. Navodi se da je u video poruci postavljenoj u… »

Evropsko prvenstvo 2020: UEFA pokrenula istragu protiv Crne Gore zbog rasizma

BBC News 26.03.2019
Kazne za incident u Podgorici trebalo bi da budu saopštene 16. maja kada se sastaju disciplinski organi UEFA. Evropska fudbalska unija otvorila je istragu protiv Fudbalskog saveza Crne Gore povodom optužbi da su navijači u Podgorici na rasnoj osnovi… »