Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 31.03.2019

Glumac Volodimir Zelenski vodi na predsedničkim izborima u Ukrajini

Slobodna Evropa 01.04.2019
Autor: Christopher Miller Priredila: Una Čilić Komičar bez političkog iskustva obezbedio je najviše glasova na predsedničkim izborima u Ukrajini 31. marta, pokazuju izlazne ankete, ali predviđaju da neće imati apsolutnu većinu potrebnu za pobedu… »

Počelo letnje računanje vremena, kazaljke pomerene sat unapred

Slobodna Evropa 31.03.2019
Letnje računjanje vremena počelo je u nedelju u toku noći kada su kazaljke na satu pomerene za jedan sat unapred, odnosno sa 2.00 na 3.00 sata. Letnje računanje vremena u Evropi trajaće do poslednjeg vikenda u oktobru. Evropski parlament je u utorak… »

U Severnoj Makedoniji aktivno osam požara

Slobodna Evropa 31.03.2019
U Severnoj Makedoniji trenutno je aktivno osam požara u različitim delovima zemlje, objavio je državni Centar za upravljanje krizama (CUK). Požare osim vatrogasaca gase i pripadnici šumskih službi i šumske policije, a pomaže i lokalno… »

Crna Gora: Saslušan osumnjičeni za paljenje Tomkićeve prodavnice

Slobodna Evropa 01.04.2019
Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama saslušao je Aleksandra Savovića, osumnjičenog za paljenje prodavnice Igora Tomkića, i odredio mu zadržavanje do 72 sata. Nakon što je u subotu policija uhapsila Aleksandra Savovića… »

Erdoanova stranka izgubila Ankaru

Slobodna Evropa 31.03.2019
Vladajuća turska Partija pravde i razvoja (AKP) predsednika Redžepa Tajipa Erdoana vodi na lokalnim izborima u Turskoj, ali je izgubila vlast u glavnom gradu Ankari posle 25 godina, dok je u Istanbulu razlika u glasovima toliko mala, da su obe stranke… »

SDS odbio Dodikovu ponudu o koaliciji na nivou BiH

Slobodna Evropa 31.03.2019
Glavni odbor Srpske demokratske stranke (SDS) jednoglasno je odbio ponudu da uđe u koaliciju sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na nivou zajedničkih institucija BiH. SDS je takođe odlučio da će razgovarati sa SNSD-om o svim bitnim… »

Čaputova nova predsednica Slovačke

Slobodna Evropa 01.04.2019
Aktivistkinja za zaštitu životne sredine i oštra kritičarka vlade Zuzana Čaputova postala je prva žena predsednik Slovačke, prenose agencije nezvanične rezultate izbora. Statistički zavod Slovačke saopštio je da Čaputova, na osnovu 51 odsto… »

Arapska liga odbacila Trampovu politiku prema Izraelu

Slobodna Evropa 01.04.2019
Arapska liga odbacila je američko priznanje kontrole Izraela nad Golanskom visoravni i druge politike administracije predsednika SAD Donalda Trampa koje se smatraju pristrasnim prema Izraelu. Na godišnjem samitu u Tunisu Arapska liga je time pokazala… »

Berluskoni objavio kandidaturu za Evropski parlament

Slobodna Evropa 01.04.2019
Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni objavio je da će se kandidovati za Evropski parlament na izborima u maju, navodeći kao razlog „želju da se bori za Evropsku uniju koja je više ujedinjena i odanija viziji njenih očeva osnivača“, prenosi… »

MUP Srbije o napadu na kuću bivše supruge haškog osuđenika

Slobodna Evropa 31.03.2019
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je u nedelju, u odogovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE), da su policijski službenici odmah po prijavi o napadu na kuću bivše supruge haškog osuđenika Ranka Češića u Novom Beogradu… »