Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 09.04.2019

Srbija dočekuje Hrvatsku u Štark Areni

Al Jazeera 09.04.2019
Susret između Srbije i Hrvatske prvobitno je trebao biti odigran 11. aprila u dvorani 'Aleksandar Nikolić'. Utakmica rukometnih reprezentacija Srbije i Hrvatske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. igrat će se u četvrtak (18 sati) u Štark… »

Trump uvodi carine na proizvode iz EU-a

Al Jazeera 09.04.2019
Dvije strane u dugogodišnjem su trgovinskom sporu zbog međusobnih optužbi za nezakonitu pomoć proizvođačima aviona. Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da će SAD uvesti carine na 11 milijardi dolara vrijedne proizvode iz Evropske… »

Izrael: Birališta zatvorena, i Netanyahu i Gantz proglasili pobjedu

Al Jazeera 09.04.2019
Prve izlazne ankete potvrđuju da će se voditi velika borba između Likuda i Plavo-bijele alijanse. U Izraelu su danas održani prijevremeni parlamentarni izbori na kojima je nešto više od 5,8 miliona registriranih birača biralo novi saziv Knesseta… »

Ujedinjeni Arapski Emirati blokirali pristup Skypeu

Al Jazeera 09.04.2019
U toj zaljevskoj zemlji zabranili su Skype, saopćila je kompanija u vlasništvu Microsofta. Ujedinjeni Arapski Emirati zabranili su Skype, saopćila je kompanija u vlasništvu Microsofta. "Skrenuta nam je pažnja da su naš sajt i usluge blokirali… »

Hrvatski ambasador pozvan na razgovor, slovenska ambasadorica na konsultacije

Al Jazeera 09.04.2019
Slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog hrvatskog špijuniranja. Slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je za utorak poslijepodne hitnu sjednicu slovenskog Vijeća za nacionalnu sigurnost… »

Erdogan: Naše pravo je da kupimo S-400

Al Jazeera 09.04.2019
Moskva i Ankara mogle bi početi zajedničku proizvodnju visokotehnološke vojne opreme. Suvereno pravo Turske je da od Rusije kupi raketni sistem odbrane S-400, izjavio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan nakon sastanka s ruskim kolegom Vladimirom… »

Odbijen zahtjev AKP-a za prebrojavanje glasova u Istanbulu

Al Jazeera 09.04.2019
Izborna komisija složila se tek s ponovnim prebrojavanjem 51 glasačke kutije, raspoređene u 21 od 39 gradskih četvrti. Tursko Visoko izborno povjerenstvo odbacilo je zahtjev vladajuće stranke Partije razvoja i pravde - AKP turskog predsjednika Recepa… »

Sjednica iranskog Parlamenta počela antiameričkim parolama

Al Jazeera 09.04.2019
Mnogi zastupnici nosili su uniforme Revolucionarne garde, kako bi pokazali podršku toj elitnoj oružanoj formaciji. Nakon odluke SAD-a da iransku Revolucionarnu gardu proglasi stranom terorističkom organizacijom, zastupnici u Parlamentu Irana počeli su… »

Japan: Borbeni avion F-35 nestao s radara iznad Pacifika

Al Jazeera 09.04.2019
Avion je nestao tokom vježbe, 135 kilometara istočno od baze Misawa, a potraga za njim traje. Borbeni avion F-35, raspoređen u aviobazi Misawa na sjeveroistoku Japana, nestao je s radara iznad Pacifika tokom treninga, saopćile su Japanske zračne… »

Trump smijenio šefa tajne službe

Al Jazeera 09.04.2019
Američki predsjednik smijenio je šefa tajne službe Randolpha Allesa, moguća nasljednica Claire Grady. Američki predsjednik Donald Trump smijenio je šefa tajne službe Randolpha Allesa, a na tom mjestu zamijenit će ga pripadnik te službe James… »