Izvor: Dojče vele arhiva vesti 09.04.2019

Nacionalisti zbijaju redove

Dojče vele 09.04.2019
Nemački AfD zajedno sa Ligom Matea Salvinija i drugim desničarskim strankama u sledećem sastavu Evropskog parlamenta hoće da formira poslanički kub desničara. Njihov cilj: nacionalistička politika u Evropi. „Hoćemo da reformišemo Evropu“… »

Savez iz koristi

Dojče vele 09.04.2019
Sastanak predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i Rusije Vladimira Vladimiroviča Putina u Moskvi privukao je pažnju nemačkih medija, između ostalog i zato što Turska kao članica NATO kupuje rusko oružje. I pored žestoke kritike iz SAD, Turska… »

Džihadisti u Crnoj Gori i dalje na radaru

Dojče vele 09.04.2019
Proteklih godina su se 23 državljana Crne Gore pridružila Islamskoj državi. Povratnici su pod nadzorom, a ostali će, ako se vrate, morati na sud. DW se raspitao šta su uzroci radikalizacije u najmanjoj balkanskoj državi. Pad poslednjeg uporišta… »

Nemica pred sudom zbog ratnog zločina

Dojče vele 09.04.2019
Dženifer V. je optužena za ratni zločin iz vremena „Kalifata“. Ona i njen muž su navodno ostavili jednu jezidsku devojčicu da u lancima umre od žeđi. To je prvi takav proces protiv pripadnice IS u Nemačkoj. Pravni dokumenti su često teško… »

Hotel Venecuela

Dojče vele 09.04.2019
U Peruu trenutno živi oko 715.000 Venecuelanaca – a gotovo svi ulaze u tu zemlju preko graničnog mesta Tumbesa. Tamo je menadžer jednog hotela pristao na zanimljiv dil sa UNHCR-om. Za mnoge venecuelanske izbeglice, Persi Arijansen je… »

Kina je sada „rival“

Dojče vele 09.04.2019
Evropska unija više ne smatra Kinu „partnerom“ već „rivalom“. Osim kršenja ljudskih prava, Pekingu se najviše zamera nefer odnos prema evropskim firmama i trgovini. Današnji samit EU-Kina mogao bi da bude fijasko. Ako su poznavaoci prilika u… »

Benjamin pobeđuje – ali koji?

Dojče vele 09.04.2019
Izraelski istraživači javnog mnjenja se slažu: još nikada nije bilo ovako teško prognozirati rezultate parlamentarnih izbora. Poslednje ankete pokazale su da dva glavna politička tabora imaju podjednake šanse. Neizvesnost je pratila čitavu… »