Izvor: N1 Info/Svet arhiva vesti 09.04.2019

Merkel: Moguće odlaganje Bregzita do 2020. godine

N1 Info 09.04.2019
Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da je moguće odlaganje izlaska Velike Britanje iz članstva u Evropskoj uniji (EU) (Bregzit) do početka 2020. godine. "Odlaganje Bregzita za nekoliko meseci je moguće, do početka 2020. godine"… »

Izbori u Izraelu, odlučuje se o političkoj sudbini Netanjahua

N1 Info 09.04.2019
Izraelci glasaju na ključnim parlamentarnim izborima koji će odlučiti da li će Benjamin Netanjahu peti put postati premijer. Biračka mesta otvorena su u 7.00 po lokalnom vremenu, a prve izlazne ankete očekuju se u 22.00, navodi AP. U Izraelu ima oko… »

SAD uvode carine na evropske sireve i masline zbog "nefer" subvencija Erbasu

N1 Info 09.04.2019
SAD žele da uvedu nove carine na robu iz EU vrednu 11,2 milijarde dolara, od aviona do Gauda sira i maslina, da bi nadoknadile, kako kažu, evropske nefer subvencije za evropskog proizvođača aviona Erbas. Iako visina carina nije velika u poređenju na… »

Erdoganova partija traži ponavljanje izbora u Istanbulu

N1 Info 09.04.2019
Vladajuća turska Partija pravde i razvoja (AKP) saopštila je da će tražiti ponavljanje lokalnih izbora u Istanbulu, navodeći kao razlog navodne neregularnosti. Zamenik predsednika AKP Ali Ihsan Javuz je to najavio pošto je izborna komisija odbila… »

Lavrov: Rusija na Arktiku nikome ne preti

N1 Info 09.04.2019
Rusija "ne preti nikome" na Arktiku, gde pojačava vojno prisustvo, već samo osigurava sopstvenu bezbednost, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. "Ne radimo ništa, sem što čuvamo bezbednost naše zemlje. Nikome ne pretimo, održavamo naše… »

"Dr Spin" - šta to svaki diktator mora da zna ako želi da uguši slobodu medija

N1 Info 09.04.2019
Balkanska istraživačka mreža (BIRN) Srbija saopštila je da je sa fondacijom "Slavko Ćuruvija" i Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS) pokrenula kampanju "Dr Spin" koja se odnosi na kontrolu medija u Srbiji. BIRN je naveo da "Dr Spin"… »

Barnije: Bregzit je opasan, vođe EU očekuju jasan plan Londona

N1 Info 09.04.2019
Pregovarač EU o izlasku iz članstva Velike Britanije Mišel Barnije izjavio je da je "Bregzit opasna i teška situacija" i da su zato šefovi diplomatija EU u Luksemburgu, predočili da samo jasan plan o usvajanju sporazuma EU-britanska Vlada može… »

Evropski sud za ljudska prava: Kućni pritvor Navaljnog nije bio opravdan

N1 Info 09.04.2019
Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Rusija prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima određivanjem kućnog pritvora opozicionom lideru Alekseju Navaljnom 2014. godine. Navaljni je na Instagramu odmah pozdravio odluku suda u Strazburu… »

Pucnji i suzavac na demonstracijama u Kartumu

N1 Info 09.04.2019
Sudanske snage bezbednosti upotrebile su suzavac protiv hiljada antivladinih demonstranata okupljenih nedaleko od generalštaba u Kartumu. Očevici su rekli da su se čuli pucnji, ali da je teško da se utvrdi ko je pucao, navodi Frans pres. U Sudanu… »

Nemačka i Francuska uslovljavaju odlaganje Bregzita

N1 Info 09.04.2019
Nemački i francuski zvaničnici naveli su da bilo kakvo dalje odlaganje Bregzita mora biti uslovljeno, a da Velika Britanija mora da pruži potrebna uveravanja, u trenutku kada se britanska premijerka Tereza Mej priprema da od Berlina i Pariza zatraži… »