Izvor: SEEbiz arhiva vesti 09.04.2019

Trump kaže da uvodi carine na 11 milijarda dolara uvoza iz EU

SEEbiz 09.04.2019
WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je u utorak kako će SAD uvesti carine na 11 milijardi dolara vrijedne proizvode iz Europske unije, dan nakon što su američki trgovinski dužnosnici predložili popis europskih proizvoda na koje će… »

MMF potvrdio procjenu rasta hrvatskog BDP-a od 2,6% u 2019.

SEEbiz 09.04.2019
WASHINGTON - Hrvatsko će gospodarstvo blago usporiti u ovoj i idućoj godini, procjenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim proljetnim prognozama, potvrdivši važeće procjene o rastu BDP-a i osjetno izmijenivši samo procjene… »

Abela Pharm kupila fabriku Stada grupe u Starim Banovcima

SEEbiz 09.04.2019
STARI BANOVCI - Farmaceutska kompanija Abela Pharm preuzela je od nemačke Stada grupe fabriku za proizvodnju lekova u Starim Banovcima. To je druga fabrika u vlasništvu kompanije Abela Pharm koja je u poslednjih godinu i po uložila šest miliona evra u… »

Odbijen zahtjev AKP-a za ponovnim prebrojavanjem glasova u 31 okrugu Istanbula

SEEbiz 09.04.2019
ANKARA - Tursko Visoko izborno povjerenstvo odbacilo je zahtjev vladajuće stranke AKP turskog predsjednika Tayyipa Erdogana za ponovnim prebrojavanjem svih glasova u 31 istanbulskoj četvrti, izjavio je u utorak član tog odbora. Turski predsjednik… »

EU definira etička načela za umjetnu inteligenciju

SEEbiz 09.04.2019
BRUXELLES - Prema novim europskim etičkim načelima za razvoj novih tehnologija, kompanije koje rade s umjetnom inteligencijom moraju uspostaviti mehanizme odgovornosti kako bi spriječile njezinu zloupotrebu. Projekti umjetne inteligencije trebali bi… »

Mali: Vlada isplaćuje dugove Air Serbie koji se ne tiču Etihada

SEEbiz 09.04.2019
BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da država već dve godine ne subvencioniše Air Serbiu, ali da prema ugovoru isplaćuje dugove nastale do 2013. godine, a da nabavka novih aviona za ovu kompaniju nije obustavljena već… »

Popularni brend kreće s prodajom second hand i vintage odjeće

SEEbiz 09.04.2019
STOCKHOLM - H&M kreće s testiranjem prodaje second hand i vintage odjeće kako bi predvodili razgovor o održivosti u cijeloj industriji, piše Business of Fashion. Voditeljica odjela za održivost u H&M grupaciji Anna Gedda otkrila je da u Švedskoj… »

Willems: EU i SAD zajedno rade na rješavanju problema kineskih trgovinskih praksi

SEEbiz 09.04.2019
BRUXELLES - Čelnici Europske unije nisu shvaćali probleme s kineskim trgovinskim praksama ozbiljno koliko su to trebali u prošlosti, no SAD i EU sada "rade ruku pod ruku" u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji na kineskim netržišnim gospodarskim… »

Marić vjeruje da će nakon summita doći do konkretnih kineskih investicija

SEEbiz 09.04.2019
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da je summit 16 plus 1 velik događaj za Hrvatsku te se nada konkretnim pozitivnim efektima toga skupa, koje očekuje i ministar uprave Lovro Kuščević. Summit 16 plus 1 je velik događaj za… »

Ekonomisti: Oživeli srpska industrijska proizvodnja i izvoz

SEEbiz 09.04.2019
BEOGRAD – Ukupna industrijska proizvodnja u Srbiji, posebno prerađivačka, oživela je u februaru, a registrovane su i povoljnije tendencije vezano za robnu razmenu sa inostranstvom, poručili su danas ekonomisti na predstavljanju 291. broja časopisa… »