Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 09.04.2019

SDA osudila Dodikove tvrdnje o naoružavanju

Slobodna Evropa 09.04.2019
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je u Mostaru da se Bošnjaci naoružavaju te popisuju vojno sposobno stanovništvo, na šta je reagovala Stranka demokratske akcije (SDA). Korajlić: Rezervni sastav policije RS asocira na predratni… »

Simić: O izborima u dogovoru sa Vučićem

Slobodna Evropa 09.04.2019
Potpredsednik Srpske liste, partije Srba sa Kosova, Igor Simić izjavio je danas da će se predstavnici te liste sutra sresti sa predsednikom Srbije Aleksnadrom Vučićem povodom raspisivanja vanrednih izbora za gradonačelnike na severu Kosova. "Mi ćemo… »

Vojska Srbije: Nećemo biti sredstvo za obaranje legitimne vlasti

Slobodna Evropa 09.04.2019
Vojska Srbije (VS) neće biti sredstvo za obaranje legalne i legitimne vlasti u Srbiji i nasilno rušenje ustavnog poretka niti će dozvoliti pokušaje državnog udara, saopšteno je u utorak nakon zajedničke sednice Kolegijuma ministra odbrane i… »

Oslobođen lider neonacističkog Nacionalnog stroja Goran Davidović

Slobodna Evropa 09.04.2019
Apelacioni sud Novom Sadu odbio je presudu Višeg suda po kojoj je vođa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović, poznat pod nadimkom Firer, osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje… »

Haradinaj smenio ministra Todosijevića

Slobodna Evropa 09.04.2019
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj smenio je ministra za administraciju lokalne samouprave Ivana Todosijevića iz Srpske liste. Haradinaj je kazao da je odluka usledila zato što se “jezik mržnje ministra ne može tolerisati”. “Besmisleno je kako se… »

Odložen početak suđenja za spaljivanje kuće novinara u Grockoj

Slobodna Evropa 09.04.2019
Početak suđenja doskorašenjem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, optuženom da je naložio paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića odloženo je za 24. maj jer se Simonović nije pojavio u sudu. Njegova odbrana je… »

Siniša Mali da plati kaznu zbog vređanja Đilasa

Slobodna Evropa 09.04.2019
Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je presudu kojom se Siniša Mali, sadašnji ministar finansija, obavezuje da jednom od lidera opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) Draganu Đilasu plati 150.000 dinara (oko 1.200 evra) na ime naknade štete zbog povrede… »

Međunarodni monetarni fond smanjio globalnu prognozu rasta

Slobodna Evropa 09.04.2019
Međunarodni monetarni fond (MMF) je smanjio globalnu prognozu rasta za 2019. godinu i upozorio da bi se rast mogao još više smanjiti zbog trgovinskih tenzija i izlaska Velike Britanije iz Evropske unije. Svjetska ekonomija će vjerovatno porasti za 3.3… »

Slovenija: Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, povučena ambasadorica iz Hrvatske

Slobodna Evropa 09.04.2019
Slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je za danas popodne hitnu sjednicu slovenskog Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u Sloveniji. Hrvatski veleposlanik je tim povodom pozvan na… »

U Srbiji uhićen Darjan Ješovnik, jedan od najtraženijih bjegunaca

Slobodna Evropa 09.04.2019
Jedan od najtraženijih hrvatskih bjegunaca, Darjan Ješovnik, koji je osumnjičen za šverc kokaina iz Južne Amerike, uhitila je u subotu u Srbiji, pri pokušaju prelaska srpsko-mađarske granice, objavio je u utorak MUP Hrvatske. FAST jedinica… »