Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 29.04.2019

Turska: Poginuo češki reprezentativac Josef Šural

Al Jazeera 29.04.2019
Još šest fudbalera Alanyaspora povrijeđeno je kada je njihov autobus sletio s puta i prevrnuo se. Češki reprezentativac Josef Šural (28) je poginuo, a još šestorica fudbalera turskog kluba Alanyaspor su povrijeđena, kada je vozilo u kojem su se… »

Putin naredio izradu projekta za most sa Sjevernom Korejom

Al Jazeera 29.04.2019
Ministarstvo za razvoj dalekog istoka i Arktika dobilo je naređenje da prouči projekt izgradnje mosta. Ruski predsjednik Vladimir Putin zadužio je Ministarstvo za razvoj dalekog istoka i Arktika da prouči projekt izgradnje saobraćajnog mosta koji bi… »

Šri Lanka zabranila nikab nakon uskršnjih napada

Al Jazeera 29.04.2019
Niko ne treba pokrivati lice i komplicirati identifikaciju!, precizira se u saopštenju Predsjedništva. Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena objavio je u nedjelju zabranu nošenja islamskog vela koji pokriva lice u ime nacionalne sigurnosti… »

SAD u 2018. na vojsku potrošio 649 milijardi dolara

Al Jazeera 29.04.2019
Iza Amerikanaca su Kina sa 250 i Saudijska Arabija sa 67,6 milijardi dolara potrošenih na vojsku. Sjedinjene Američke Države potrošile su 2018. godine na vojsku 649 milijardi dolara, što je porast od četiri posto u poređenju s prethodnim… »

Čelnik ISIL-a prikazan na prvom videosnimku u pet godina

Al Jazeera 29.04.2019
Abu Bakr al-Baghdadi pojavio se prvi put nakon pet godina u propagandnom videosnimku koji je objavio ISIL. Neuhvatljivi zapovjednik grupe Islamska država Irak i Levant, Abu Bakr al-Baghdadi, pojavio se prvi put nakon pet godina u propagandnom videosnimku… »

Indonezijski predsjednik želi premjestiti glavni grad

Al Jazeera 29.04.2019
Joko Widodo odlučio je premjestiti prijestolnicu sa prenaseljenog otoka Java, ali nova lokacija još nije izabrana. Indonezijski predsjednik Joko Widodo odlučio je glavni grad najveće ekonomije u jugoistočnoj Aziji premjestiti s prenaseljenog otoka… »

Dvojica radnika poginula u kninskom DIV-u

Al Jazeera 29.04.2019
Dvojica radnika tvornice DIV umrla su u ponedjeljak u kninskoj bolnici nakon što su teško ozlijeđeni u tvornici. Dvojica radnika tvornice DIV umrla su u ponedjeljak u kninskoj bolnici nakon što su teško ozlijeđeni u tvornici, doznaje se u šibenskoj… »

U turskom zatvoru: Samoubistvo osumnjičenika za špijunažu

Al Jazeera 29.04.2019
Pritvorenici su osumnjičeni da su se bavili špijunažom u korist Ujedinjenih Arapskih Emirata. Jedan od dvojice pritvorenih u Turskoj zbog sumnji da su se bavili špijunažom u korist Ujedinjenih Arapskih Emirata izvršio je samoubistvo u zatvoru… »

Iranski ministar Zarif uskoro u posjeti Sjevernoj Koreji

Al Jazeera 29.04.2019
Mohammed Javad Zarif rekao je i da nema informacija o tome da li se uskoro može očekivati i posjeta iranskog predsjednika Pjongjangu. Iranski ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif planira da uskoro posjeti Rusiju i Sjevernu Koreju. "Posjeta… »

Pacifička flota stigla u Kinu radi zajedničke vježbe

Al Jazeera 29.04.2019
Ruski i kineski mornari će održati vježbe koje će uključivati lansiranje raketa i otvaranje artiljerijske vatre. Pripadnici ruske Pacifičke flote stigli su u kinesku luku Qingdao, kako bi učestvovali u zajedničkoj rusko-kineskoj vojnoj vježbi… »