Izvor: Dojče vele arhiva vesti 29.04.2019

Prvi korak ka normalizaciji

Dojče vele 29.04.2019
Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron su uoči početka zapadnobalkanskog samita rekli da nikome neće nametati nikakvo rešenje. Ali očekivanja su ipak tu. „Nemamo nameru da nametamo rešenja Srbiji i Kosovu nego da… »

Hladnoratovsko rešenje za Srbiju i Kosovo?

Dojče vele 29.04.2019
Zapadnobalkanski samit u Berlinu sazvan je sa ciljem „razmene mišljenja“. Ali zapravo će se sve vrteti oko pokretanja dijaloga na relaciji Beograd-Priština. A tu se spominju i neka rešenja iz prošlosti. Zapadnobalkanski samit na koji su pozvali… »

Izdaci za oružje sve veći

Dojče vele 29.04.2019
SAD, Kina, Saudijska Arabija, Indija i Francuska zajedno za oružje izdvajaju više novca od svih drugih zemalja sveta, podaci su međunarodnog Instituta za istraživanje mira (SIPRI) iz Stokholma. Teško je i zamisliti sumu od 1.822 milijarde američkih… »

„Konferencija o Balkanu“ – i šta sad?

Dojče vele 29.04.2019
Ambicije pojedinih etničkih grupa za dalju podelu na Zapadnom Balkanu, po „etničkom“ ključu, moraju u budućnosti biti u potpunosti isključene, jer ratovi iz devedesetih godina ni u kom slučaju ne smeju da se ponove. Pojedini okoreli… »

Svetski inventar ugroženih vrsta

Dojče vele 29.04.2019
Kakva je situacija sa raznolikošću vrsta u svetu? Ima li nekih promena na vidiku? Prvi put nakon 14 godina naučnici su sproveli novi globalni ekološki inventar planete. Već sada je jasno: poslednjih je godina veliki broj vrsta nestao. A jasni su i… »

Počinje Loja Džirga

Dojče vele 29.04.2019
U Avganistanu počinje uz jake mere bezbednosti veliki skup starešina, Loja Džirga. Uz nju se vežu nade za mirovni sporazum sa talibanima, ali i strah od gubitka stečenih sloboda. U velikom šatoru u kome će tokom sledećih nekoliko dana da se… »

Merkel brani svoje nasleđe na Balkanu

Dojče vele 29.04.2019
Konferencija o Zapadnom Balkanu u Berlinu tema je pisanja mnogih nemačkih novina. Posebna se pažnja posvećuje pitanju moguće promene granica između Srbije i Kosova kao i perspektivi ulaska zemalja Zapadnog Balkana u EU. U tekstu pod naslovom… »

Kako novac iz EU pozitivno menja Slavoniju

Dojče vele 29.04.2019
Projekti finansirani iz fonodova EU znače otvaranje radnih mesta, povlače za sobom uštedu energenata, kvalitetniji društveni standard i još desetine pozitivnih stvari koji utiču na svakodnevni život. Primer: Slavonija. Zlatna Greda je pustara u… »

Izgubljena nevinost

Dojče vele 29.04.2019
Socijalisti su pobednici izbora u Španiji, ali prava novost je dolazak desničarskih populista (Voks) u španski parlament, smatra Bernd Rigert. Težnja za nezavisnošću bogate regije Katalonije uzdrmala je čitavu Španiju koja je na ovim izborima… »

#Generation99: Imelda

Dojče vele 29.04.2019
Rođena je 1999. u Crnoj Gori, danas studira u Prištini. San joj je da bude velika glumica. Kako godina rođenja oblikuje njen život? Kako vidi budućnost u susedstvu između Srba i Albanaca? 1999 – Rat. Progon. Gubitak. Ta 1999. godina je bila veoma… »