Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 07.05.2019

Imamoglu: Poništenje izbora u Istanbulu je izdaja

Al Jazeera 07.05.2019
Oni koji donose odluke su počinili izdaju, ali mi nikada nećemo odstupiti - zadržite nadu, rekao je Ekrem Imamoglu, nakon što je izborna komisija odlučila poništiti izbore na kojima je pobijedio. Gradonačelnik Istanbula iz redova oporbe Ekrem… »

Liga prvaka: Barca u Liverpoolu sa tri gola prednosti

Al Jazeera 07.05.2019
Engleski tim se nada kako može, kao Roma prošle godine, anulirati veliku prednost Katalonaca u revanšu polufinala. Da nije bila u sličnoj situaciji prošle godine, mnogi bi za špansku Barcelonu rekli da je sigurno prvi finalista Lige evropskih prvaka… »

Mijanmar oslobodio dvojicu Reutersovih novinara

Al Jazeera 07.05.2019
Wa Lone i Kyaw Soe Oo istraživali su ubistva 10 muškaraca i dječaka, pripadnika Rohingya muslimana. Novinari agencije Reuters Wa Lone i Kyaw Soe Oo, koji su proveli više od 500 dana u mijanmarskom zatvoru zbog kršenja Zakona o službenim tajnama… »

Toulouse: Naoružana osoba drži taoce u prodavnici

Al Jazeera 07.05.2019
Lokalni medij tvrdi da policijski izvori slučaj ne vežu za terorizam nego vjeruju da je rezultat neuspjele oružane pljačke. Francuska policija saopćila je danas da je jedna naoružana osoba uzela nekoliko ljudi za taoce u jednoj prodavnici duhana u… »

Lavrov: Intervencija u Venecueli bila bi katastrofalna

Al Jazeera 07.05.2019
Vlasti su potvrdile da je pet osoba poginulo, a 233 uhapšeno tokom sukoba do kojih je došlo kad je Juan Guaido pozvao na vojnu pobunu protiv Nicolasa Madura. Američka vojna intervencija u Venezueli bila bi katastrofalna i neopravdana, smatra ruski… »

Juncker: Poređenje Tuska sa Staljinom i Hitlerom neprihvatljivo

Al Jazeera 07.05.2019
Nacionalistička stranka Pravo i pravda, koja je na vlasti u Varšavi, uporedila je Tuska s diktatorima nakon njegove kritike. Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da je "potpuno neprihvatljivo" upoređivati vrhovnog zvaničnika… »

Britanci će morati učestvovati na izborima za Evropski parlament

Al Jazeera 07.05.2019
Zamjenik premijerke Therese May rekao je da nije preostalo dovoljno vremena da parlament do izbora ratificira sporazum o Brexitu. Velika Britanija morat će učestvovati na izborima za Evropski parlament 23. maja jer nije preostalo dovoljno vremena da… »

Direktorica Kanala 9 prekinula štrajk glađu

Al Jazeera 07.05.2019
Maja Pavlović, direktorica novosadske televizije, prekinula je štrajk glađu nakon razgovora s Anom Brnabić. Direktorica novosadske televizije Kanal 9 Maja Pavlović prekinula je danas, nakon 23 dana, štrajk glađu, javio je Tanjug. Odluku je donijela… »

Do novih izbora Istanbulom će upravljati guverner

Al Jazeera 07.05.2019
Vrhovna izborna komisija poništila je lokalne izbore u najvećem turskom gradu te odredila da se ponovo održe 23. juna. Guverner Istanbula Ali Yerlikaya imenovan vršiteljem dužnosti gradonačelnika Istanbula, potvrđeno je iz Ministarstva unutarnjih… »

Hag: Istraga zbog Karadžićevog javljanja na tribinu u Podgorici

Al Jazeera 07.05.2019
Ratni zločinac, osuđen, između ostalog, za genocid počinjen u Srebrenici, javio se telefonski iz haškog pritvora na tribinu u glavnom gradu Crne Gore. Sekretarijat Mehanizma za krivične sudove u Hagu naredio je u utorak istragu povodom telefonskog… »