Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 09.05.2019

Podgorica: Za pokušaj državnog udara ukupno 67,5 godina zatvora

Al Jazeera 09.05.2019
Krivim za pokušaj državnog udara su proglašeni čelnici opozicionog Demokratskog fronta, dvojica ruskih i devet državljana Srbije. Specijalno vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim predsjedava sutkinja Suzana Mugoša, proglasilo je krivim sve… »

Proces Brdo-Brijuni: Balkan mora ispuniti sve standarde EU

Al Jazeera 09.05.2019
U fokusu skupa u Tirani bilo je jačanje saradnje u jugoistočnoj Evropi i približavanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Sudionici summita Procesa Brdo-Brijuni pozvali su Europsku uniju da u procesu proširenja na zemlje zapadnog Balkana uzme u obzir i… »

Remorker počeo vući pokvareni trajekt ka Splitu

Al Jazeera 09.05.2019
Trajekt koji je plovio od italijanske Ancone do Splita zadesio je kvar motora, a tegljenje u neku od hrvatskih luka otežavalo je jako jugo. Tegljač "Polux" u četvrtak kasno popodne preuzeo je u tegljenje prema Splitu putničkog trajekta "Aurelia" sa… »

Seul tvrdi da je Pjongjang ponovo lansirao projektil

Al Jazeera 09.05.2019
Neidentificirani projektil je, saopćeno je iz južnokorejske vojske, ispaljen sa sjeverozapadne lokacije Sino-ri prema istoku. Sjeverna Koreja lansirala je u četvrtak neidentificirani projektil, manje od tjedan dana nakon što je lider te zemlje Kim… »

Putin pozvao na otpor nosiocima smrtonosnih ideja

Al Jazeera 09.05.2019
Ruski predsjednik je poručio da je Rusija spremna na saradnju sa svima koji su spremni boriti se protiv terorizma, neonacizma i ekstremizma. Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je u četvrtak međunarodnu zajednicu na stvaranje jedinstvenog… »

Stari kontinent slavi Dan pobjede i Dan Evrope

Al Jazeera 09.05.2019
Širom Evrope 9. maj se obilježava kao dan sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata i početak stvaranja Evropske unije. Diljem Europe obilježava se 9. svibanj kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe u znak sjećanja na završetak Drugog… »

Trump: Kina prekinula sporazum, povećavamo tarife

Al Jazeera 09.05.2019
Američki predsjednik je optužio Kinu za prekid sporazuma u trgovinskim razgovorima i najavio povećanje carina na kinesku robu. Američki predsjednik Donald Trump je izjavio kako je Kina "prekinula sporazum" koji je postigla u trgovinskim razgovorima sa… »

Sud EU-a presudio protiv Hrvatske zbog opasnog otpada

Al Jazeera 09.05.2019
Sud Evropske unije je presudio jer Zagreb nije preduzeo mjere sanacije ilegalne deponije kod Zadra, ali nema sankcija. Sud Europske unije presudio je da Hrvatska nije ispunila obveze iz europske Direktive o otpadu, među kojima je i ona da osigura… »

Američki nosač aviona prošao kroz Suecki kanal

Al Jazeera 09.05.2019
Nosač aviona USS Abraham Lincoln je prošao kroz Suecki kanal na putu za Perzijski zaljev zbog eskalacije odnosa sa Iranom. Nosač aviona USS Abraham Lincoln je prošao kroz Suecki kanal na putu za Perzijski zaljev zbog eskalacije odnosa sa Iranom, kazao… »

Sarkozyjev posinak za izlazak Francuske iz EU-a

Al Jazeera 09.05.2019
Aurelien Enthoven je prisustvovao skupu Republikanske narodne unije 1. maja, noseći majicu 'Izlazak znači izlazak'. Aurelien Enthoven, posinak bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, ulazi u politiku i zalaže se za Frexit, odnosno, izlazak… »