Izvor: Dojče vele arhiva vesti 09.05.2019

„Ako Srbija nije spremna – sačekaćemo“

Dojče vele 09.05.2019
Diskusije o granicama su povratak u tragičnu prošlost, kaže premijer Kosova Ramuš Haradinaj u kratkom intervjuu za DW na srpskom. On najavljuje da će se u Parizu razgovarati o elementima mogućeg dogovora „o priznanju“. DW: Gospodine Haradinaj… »

Nove inicijative u Prištini

Dojče vele 09.05.2019
Priština namerava da zakonski kažnjava „poricanje genocida“ srpskog režima na Kosovu i inicira osnivanje „međunarodnog“ suda za Srbiju. Sagovornici DW u Prištini kažu da to nema puno smisla i da su motivi politički. „Povod za agresiju na… »

Iran je bure baruta, Tramp se igra šibicom

Dojče vele 09.05.2019
Opasnost od izbijanja velikog rata na Srednjem istoku je sada realnija nego što je to bila u poslednjih 15 godina, otkako su počele kontroverze oko navodnog nuklearnog programa Irana, piše nemačka štampa. Nakon što je predsednik SAD Donald Tramp pre… »

Poruke mladih za Evropsku uniju

Dojče vele 09.05.2019
Uoči samita EU u rumunskom Sibinju tamo se okupila mladež iz cele Evropske unije. Razgovarali su o budućnosti Evrope i političarima poslali konkretne predloge. Predsenik EK Junker podržao je pravo glasa sa 16 godina. „Ne možemo predvideti… »

Kineskih 9-9-6 – rad od jutra do mraka

Dojče vele 09.05.2019
Možda više nije samo zemlja jeftine radne snage i zagušljivih fabričkih hala, ali kineski „sistem“ izrabljivanja radnika prenet je i u moderne branše. Otpor tom trendu se javlja, doduše još uvek stidljivo. Dimenšn je kineska firma koja piše… »

Prljava nafta paralisala Družbu

Dojče vele 09.05.2019
Kontaminirana nafta iz Rusije i dalje blokira glavni put isporuke u nekoliko zemalja. Naročito su pogođene Belorusija, Poljska i Nemačka. Finansijske posledice su i dalje nejasne, a četiri osobe su uhapšene. Nemačka ima ozbiljan problem sa najvećim… »

„Antifašizam bez suštine“

Dojče vele 09.05.2019
U Srbiji svaka vlast uzima iz korpusa vrednosti antifašizma one delove koji joj odgovaraju, kaže istoričar Milivoj Bešlin za DW povodom načina na koji se u Srbiji proslavlja Dan pobede – kao da se slavi ruska pobeda. DW: Šetnja Besmrtnog puka u… »