Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 16.05.2019

Huawei na crnoj listi Washingtona

Al Jazeera 16.05.2019
Američki predsjednik potpisao je izvršnu naredbu kojom se zabranjuje američkim kompanijama da koriste telekomunikacionu opremu kompanija koje za nacionalnu sigurnost SAD predstavljaju rizik. Washington je stavio kineski Huawei i 70 kompanija s kojima… »

EU kaznila pet banaka s milijardu eura zbog 'valutnog kartela'

Al Jazeera 16.05.2019
Kažnjene su Barclays, Citigroup, JP Morgan, MUFG i Royal Bank of Scotland, dok je švicarska UBS oslobođena kazne jer je upozorila na postojanje kartela. Antimonopolski regulatori Evropske unije kaznili su banke Barclays, Citigroup, JP Morgan, MUFG i… »

U Francuskoj uhapšen šef ETA-e

Al Jazeera 16.05.2019
Josea Antonija Utturicoetxeu Bengoetxeu, optuženog za zločine protiv čovječnosti, vlasti traže od 2002. godine. Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije objavilo je da je dugogodišnji šef baskijske separatističke organizacije ETA-e uhapšen u… »

Policija razbila mrežu hakera koji su ukrali 100 miliona dolara

Al Jazeera 16.05.2019
Mreža nazvana GozNym, koju je vodio muškarac iz Gruzije, elektronskom poštom inficirala je kompjutere 41.000 ljudi. Policija u šest zemalja razbila je kriminalnu mrežu hakera koji su djelovali iz istočne Evrope i oštećenima, uključujući manje… »

Gradonačelnik New Yorka u utrci za predsjednika SAD-a

Al Jazeera 16.05.2019
Bill De Blasio je istakao uvjerenje da će njegova poruka o borbi protiv finansijske nejednakosti naići na odziv među američkim građanima. Demokratska stranka objavila je danas da će se gradonačelnik New Yorka Bill De Blasio kandidovati za… »

Ambasador Irana pri UN-u: Imamo pravo braniti se

Al Jazeera 16.05.2019
Majid Takht-e Ravanchi kaže da Islamska Republika nije zainteresirana za eskalaciju napetosti u regiji, jer ako pođe nešto po zlu gube svi. Iranski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Majid Takht-e Ravanchi kaže da Islamska Republika nije… »

Nepalski vodič na Mount Everestu rekordnih 23 puta

Al Jazeera 16.05.2019
Nepalski alpinistički vodič Kami Rita (49) je svoj prvi uspon ostvario 1994. godine kada je imao 24 godine. Nepalski alpinistički vodič Kami Rita oborio je svoj sjvetski rekord tako što je 23. put stigao do vrha Mount Everesta, javila je španska… »

Veseli: Albanci su protjerani iz Niša

Al Jazeera 16.05.2019
Predsjednik Skupštine Kosova kaže da je grad u Srbiji nekada bio nastanjen mnogobrojnim Albancima, koje su Srbi protjerali. Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli je u četvrtak izjavio da je grad Niš, koji se nalazi u Srbiji, nekada bio nastanjen… »

Radončićev SBB BiH ulazi u vladajuću koaliciju

Al Jazeera 16.05.2019
Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine je prihvatio poziv za učešće u vlasti, koji joj je uputio Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije. Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, stranka koju vodi Fahrudin Radončić… »

Juncker: Austrijski kancelar 'Evropljanin na pola radnog vremena'

Al Jazeera 16.05.2019
Predsjednik EK smatra da tvrdnje Sebastiana Kurza o pretjeranoj birokratizaciji Komisije i nepotrebno velikom broju uredbi nisu na mjestu. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kritikovao je austrijskog kancelara Sebastiana Kurza zbog njegove… »