Izvor: Nova ekonomija arhiva vesti 16.05.2019

Kineski krediti od milijardu evra mimo domaćeg zakona

Nova ekonomija 16.05.2019
Sporazumi o zajmovima sa Kinom vredni više od milijardu evra, koji su trenutno u proceduri u Narodnoj skupštini, zaobilaze Zakon o javnim nabavkama Srbije, saopštila je Transparentnost Srbija. "Praksa direktnog ugovaranja najvrednijih javnih radova… »

Studentima iz Srbije prvo mesto za letelicu sa pogonom na vodu

Nova ekonomija 16.05.2019
Idejno rešenje letelice koje su predstavila petorica studenata Mašinskog fakulteta u Beogradu osvojilo je prvo mesto u prvoj rundi međunarodnog studentskog takmičenja Airbus Sloshing Rocket 2019. Dušan Babić, Lazar Popović, Radovan Đurović… »

Zadovoljstvo klijenata važno za E-banking

Nova ekonomija 16.05.2019
Konstantno unapređenje, osluškivanje korisnika i njihovih potreba, ali i praćenje trendova u procesu modernizacije ključne su stavke u daljem razvoju E-bankinga, zaključak je današnjeg panela „Aplikacija digitalnih tehnologija i veštačke… »

Manje žalbi na banke u 2019. godini

Nova ekonomija 16.05.2019
Građani Srbije podneli su 200 žalbi na rad banaka u prva tri meseca 2019, što je 10,7 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije . U periodu od 1. januara do 31. marta najveći broj pritužbi na rad… »

Šarčević: Prednost dajem državnim fakultetima

Nova ekonomija 16.05.2019
U ovom trenutku prednost dajem državnim fakultetima, jer se oni rangiraju kroz Šangajsku listu u šta se naši privatni univerziteti još nisu uključili, kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, za Politikin dodatak… »

Startapi kao sastavni deo sportske nacije

Nova ekonomija 16.05.2019
Tehnološke inovacije su danas glavni pokretači promena u industriji sporta - tehnologija pomaže sportistima da pomeraju lestvice svojih mogućnosti, razviju efikasnije metode za pripremu i oporavak i postižu bolje rezultate. Zahvaljujući novim… »

Srbija i dalje u trci za investiciju Folksvagena?

Nova ekonomija 16.05.2019
Nemački proizvođač automobila Folksvagen saopštio je da će započeti pregovore o izgradnji nove fabrike u Evropi, a zvaničnici te kompanije još nisu otpisali Srbiju kao moguću lokaciju. Zamenik šefa za korporativne komunikacije Folksvagena Ludvig… »

Nemačka firma ZF besplatno dobila devet hektara u Pančevu

Nova ekonomija 16.05.2019
Kompanija ZF Srbija, u vlasništvu nemačke multinacionalne kompanije ZF, dobila je od Grada Pančeva bez naknade, direktnom pogodbom, više od devet hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta, navodi se u rešenju Komisije za kontrolu državne… »

Efektiva: Izvršitelji i dalje bez odgovornosti za kršenje zakona

Nova ekonomija 16.05.2019
Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva saopštilo je da nacrt izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju ne omogućava da se dođe do lične odgovornosti izvršitelja kada krše zakon i etiku svoje profesije. „Jasno je da će građani, kao i do… »

Korupciji najviše izloženi domaći investitori

Nova ekonomija 16.05.2019
Korupciji su najviše izloženi domaći investitori, ocenio je u intervjuu za najnoviji broj Nove ekonomije predsednik IO Rajfajzen banke Zoran Petrović. "Mi radimo 18 godina u Srbiji i nikada se nije desilo da nam je neko tražio mito ili da je neko… »