Izvor: Al Jazeera/Društvo arhiva vesti 02.11.2019

Urbane šume, spas za svjetske metropole

Al Jazeera 02.11.2019
Kada bi se u svim većim gradovima zasadilo jedno drvo po glavi stanovnika, stvorila bi se velika ekološka barijera oko gradova. Kada se 2007. godine čuveni italijanski arhitekta Stefano Boeri našao zbog poslovnih prilika u najluksuznijem emiratskom… »

O muslimanima i muškarcima: Demoniziranje rasnog drugog

Al Jazeera 02.11.2019
Ove godine neka djeca u SAD-u neće slaviti Noć vještica. Svakog 31. oktobra u SAD-u se vojska glukoznih vampira počinje skupljati oko sumraka. Ova lakrdijaška parada kostimirane djece ide od vrata do vrata tražeći slatkiše tokom nedvojbeno… »

Civilno društvo - od servisa do uznemiravanja vlasti

Al Jazeera 02.11.2019
Razlika između nevladinih udruga i političkih stranaka nije u tome što se stranke bave politikom, a udruge ne. Hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije Dubravka Šuica nakon saslušanja u Europskom parlamentu dobila je na kraju… »

Kako spriječiti izumiranje Bosne i Hercegovine

Al Jazeera 02.11.2019
Prema projekciji UN-a, broj stanovnika BiH će do 2050. godine pasti za 18,2 posto. Da ljudi masovno bježe s Balkana, tražeći sreću koja je s ovih prostora iščezla prije nekoliko decenija u naletu najgoreg nacionalizma, nije nikakva nova… »

Slučaj Ljubić: Početak pravne države ili politički pritisak na Tužilaštvo

Al Jazeera 02.11.2019
Neprovođenje odluka sudova u BiH treba kažnjavati, ali se tom problemu ne smije prilaziti selektivno. Neprovođenje odluka sudova u Bosni i Hercegovini treba kažnjavati, ali se tom problemu ne smije prilaziti selektivno. Smatraju to sagovornici Al… »

Je li Trump u pravu u vezi mira na Bliskom istoku?

Al Jazeera 02.11.2019
Predlaganjem sporazuma umjesto pokušaja posredovanja između dvije strane, Trump bi mogao uspostaviti model koji bi slijedli njegovi nasljednici. Povlačeći američke vojnike iz sjeverne Sirije, američki predsjednik Donald Trump je još jednom… »

Strogim kaznama protiv opasnih prehrambenih proizvoda

Al Jazeera 02.11.2019
Borbi protiv prevaranata u prehrambenoj industriji, ali i onih koji na tržište plasiraju neadekvatne proizvode priključila se i Hrvatska. Za ljudsko zdravlje opasne pojave plasiranja na tržište mesa bolesnih životinja ili prehrambenih proizvoda… »

Šušnjarova 'živa lomača': Tri mjeseca zatvora po spaljenom čovjeku

Al Jazeera 02.11.2019
Radomir Šušnjar dobio je 20 godina za ubistvo 57 nedužnih civila, među kojima je dvoje djece, Elma i Ensar. Mnogo teže je zamisliti ovog Radomira Šušnjara kako pali djecu - kako doslovno spaljuje jednu djevojčicu od pet godina koja se zove Elma i… »

Jesu li Osmanlije osvojile ili oslobodile srednjovjekovnu Bosnu?

Al Jazeera 02.11.2019
Za historičare nema dileme da je Bosna 'osvojena', ali se u ideološkim mitologizacijama taj događaj često opisuje kao 'oslobođenje'. Svaka generacija ima legitimno pravo gledati na prošlost iz rakursa vlastite historijske situacije, a interpretacije… »