Izvor: Dojče vele arhiva vesti 08.01.2021

Nemačka: veća spremnost na vakcinisanje

Dojče vele 08.01.2021
Rekordni broj umrlih od Kovida-19. Nemci su zabrinuti. Trenutno je tu i gomila pitanja u vezi sa vakcinama. Ali, jedna druga tema polako se vraća u fokus: parlamentarni izbori i odlazak kancelarke. Institut Robert Koh (RKI) je registrovao 1188 novih… »

Testovi na koronu: Šta je CT-vrednost i kako se tumači?

Dojče vele 08.01.2021
PCR-metodom određuje se da li je neko pozitivan ili negativan na koronavirus. No, CT-vrednost takođe igra važnu ulogu. Šta CT-vrednost zapravo kaže o stepenu zaraze ali i o samom toku bolesti? PCR-metodomodređuje se da li je neko pozitivan ili… »

Loše vesti za Gasprom na Balkanu?

Dojče vele 08.01.2021
Tri nedavna događaja uticaće na poslovanje Gasproma na Balkanu. Posledice bi mogle da se osete na kompletnom tržištu Evropske unije. Ko su pobednici, a ko gubitnici – to analizira Andrej Gurkov iz redakcije DW na ruskom. Predsednik Srbije Aleksandar… »

Sjedinjene Američke Države: 1-0 za demokratiju

Dojče vele 08.01.2021
Paradoks je sledeći: demokratija u SAD se dokazala, institucije su opstale. Ali nakon krvavih napada na Kapitol Sjedinjene Države više nisu uzor slobode i demokratije, posebno ne u inostranstvu. „Američka demokratija preživela je Donalda Trampa –… »

Maroko: Neki novi vernici u crkvi

Dojče vele 08.01.2021
Hrišćanstvo se menja - i Evropa tu više nije najvažniji kontinent. U Africi i u pretežno muslimanskom Maroku su crkve opet prepune, ali su to neki novi vernici. Maroko je zemlja u kojoj su velika većina stanovnika muslimani, mada iz kolonijalne… »

Istanbul: Studenti protestuju protiv prinudne uprave

Dojče vele 08.01.2021
„Ne želimo prinudnu upravu!“ Pod tim sloganom protestuju studenti i profesori liberalnog Bosforskog univerziteta u Istanbulu, nakon što je ukazom predsednika Erdogana imenovan novi rektor. Neki studenti su i uhapšeni. Nastavljaju se akcije policije… »