Izvor: Nova ekonomija arhiva vesti 08.01.2021

EU: Blagi pad stope nezaposlenosti tokom novembra

Nova ekonomija 08.01.2021
Stopa nezaposlenosti na nivou Evropske unije tokom novembra je iznosila 7,5% i to predstavlja pad za 0,1% u odnosu na oktobar, pokazali su sezonski usklađeni podaci Eurostata. Kako se naglašava slična situacija je i sa padom stope nezaposlenosti na… »

GSP Beograd će tražiti povećanje cene gradskog prevoza

Nova ekonomija 08.01.2021
Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) Beograd zatražiće u ovoj godini od gradskih vlasti povećanje cene gradskog prevoza, predviđeno je programom poslovanja ovog javnog preduzeća za 2021. godinu. "U toku 2021. godine JKP GSP „Beograd“ će na… »

Transparentnost: Vlada da objavi plan vakcinacije

Nova ekonomija 08.01.2021
Nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS) pozvala je Vladu Srbije da objavi plan vakcinacije protiv koronavirusa, a da ga, ukoliko taj plan ne postoji, prvo izradi. "Bez obzira na raspoloživost vakcina, uvereni smo da postoji mogućnost i… »

Cene hrane u svetu porasle sedmi mesec za redom

Nova ekonomija 08.01.2021
Cene ključnih prehrambenih namirnica, izuzev šećera, nastavile su da rastu i tokom decembra prošle godine, saopštila je Agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO). FAO indeks, koji na mesečnom nivou meri promene cena osnovnih… »

Poreska uprava kontroliše i onlajn nastavnike engleskog

Nova ekonomija 08.01.2021
Pozivi za kontrolu prihoda iz inostranstva masovno stižu i frilenserima koji su počev od 2015. godine preko interneta predavali engleski jezik i zarađivali do 300 dolara mesečno, kažu u Udruženju radnika na internetu (URI) za Novu ekonomiju. Među… »

ePijaca postaje "interaktivna tržnica Srbije"

Nova ekonomija 08.01.2021
Internet platforma ePijaca koja je pokrenuta sa ciljem da se pomogne poljoprivrednicima kojima su zbog pandemije bili odsečeni svi dotadašnji kanali prodaje i distribucije, prema najavi Ministarstva poljoprivrede, trebalo bi da postane "interaktivna… »

WhatsApp promenio uslove korišćenja, sada deli podatke sa Fejsbukom

Nova ekonomija 08.01.2021
WhatsApp, aplikacija za deljenje poruka koja je bila fokusirana na privatnost promenila je uslove korišćenja i ubuduće će deliti korisničke podatke sa svojom matičnom kompanijom, Fejsbukom, piše Biznis insajder. WhatsApp će sada prikupljati… »

EK dala zeleno svetlo za pokretanje inicijative protiv masovnog nadzora

Nova ekonomija 08.01.2021
Evropska komisija odlučila je da registruje građansku inicijativu za zabranu biometrijskog masovnog nadzora. Organizatori ove inicijative pozivaju Komisiju da predloži pravni akt kojim će se trajno okončati neselektivna i proizvoljna upotreba… »

Više od 500 dece čeka da im lokalna vlast obezbedi ličnog pratioca

Nova ekonomija 08.01.2021
Usluga ličnog pratioca deteta sa invaliditetom ne postoji u trećini lokalnih samouprava u Srbiji, a u onima koje su ga uvele - ovu uslugu često pružaju nelicencirane organizacije, pokazuje izveštaj Državne revizorsske institucije. Usluga socijalne… »