Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 13.01.2021

Zastupnički dom Kongresa izglasao opoziv Donalda Trumpa

Al Jazeera 13.01.2021
Odluku da li će odlazeći predsjednik SAD-a biti definitivno opozvan donijet će Gornji dom, Senat, u kojem većinu imaju Trumpovi republikanci. Zastupnički dom Kongresa izglasao je opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa, po drugi put tokom… »

SAD: Pogubljena prva žena nakon gotovo 70 godina

Al Jazeera 13.01.2021
Montgomery (52) je 2007. osuđena u Missouriju zbog otmice i ubistva Bobbie Jo Stinnett, žene u osmom mjesecu trudnoće čiju je bebu Montgomery izrezala iz maternice. Američke vlasti pogubile su u srijedu rano ujutro Lisu Montgomery, jedinu ženu koja… »

Renzi povukao ministre, pala Vlada Italije

Al Jazeera 13.01.2021
Bivši premijer je povukao ministre iz svoje stranke Italia Viva, čime je vladajuća koalicija ostala bez većine u Parlamentu. Bivši italijanski premijer Matteo Renzi saopćio je u srijedu navečer da povlači iz Vlade ministre iz svoje stranke Italia… »

YouTube suspendovao Trumpov kanal

Al Jazeera 13.01.2021
Trumpov kanal je sada onemogućen da otprema nove video zapise ili strimove uživo najmanje sedam dana, saopćila je platfroma. Internet platforma YouTube saopštila je da je suspendovala kanal američkog predsjednika Donalda Trumpa pošto je prekršio… »

Izrael izveo gotovo 20 napada u Siriji

Al Jazeera 13.01.2021
U izraelskim noćnim udarima na istoku Sirije ubijeno je najmanje pet vojnika i 11 savezničkih boraca, objavio je SOHR. U izraelskim noćnim udarima na skladišta oružja i vojne pozicije na istoku Sirije ubijeno je najmanje 10 vojnika i 47 savezničkih… »

U svijetu korona virusom do sada zaraženo više od 92 miliona ljudi

Al Jazeera 13.01.2021
Do sada je u svijetu od posljedica zaraze korona virusom preminulo 1.970.095 osoba, dok se oporavilo više od 65,8 miliona zaraženih. U svijetu je novim tipom korona virusa do sada zaraženo više od 92 miliona ljudi, javlja Anadolija. Portal… »

Britanska varijanta korone potvrđena u 50 zemalja

Al Jazeera 13.01.2021
Svjetska zdravstvena organizacija napominje da je raširenost dviju novih varijanti korona virusa vjerovatno jako potcijenjena. Novi soj korona virusa koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji prisutan je u 50 zemalja i teritorija, a novi… »

Pompeo otkazao put u Brisel

Al Jazeera 13.01.2021
Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo je otkazao put u Brisel, što je trebalo da bude njegov posljednji poslovni put u vrijeme predsjedničkog mandata Donalda Trumpa. Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo je otkazao put u Brisel… »

Joe Biden će Samanthu Power imenovati za čelnicu USAID-a

Al Jazeera 13.01.2021
Samantha Power je nekadašnja ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima te savjetnica bivšeg predsjednika Baracka Obame za ljudska prava. Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden imenovat će Samanthu Power za čelnicu Američke agencije za… »

Kim pozvao na povećanje vojne moći Sjeverne Koreje

Al Jazeera 13.01.2021
Na završetku rijetkog kongresa vladajuće Radničke partije, sjevernokorejski lider pozvao je na veću sposobnost odvraćanja od nuklearnog rata. Sjevernokorejski lider Kim Jong-un pozvao je na povećanje vojne moći i veću sposobnost odvraćanja od… »