Izvor: Danas/Svet arhiva vesti 13.01.2021

Novih 520 zaraženih i 12 smrtnih slučajeva u Severnoj Makedoniji

Danas 13.01.2021
U Severnoj Makedoniji registrovano je 520 novih slučajeva korona virusa, a još 12 osoba je umrlo od te zaraze, saopštilo je večeras Ministarstvo zdravlja. Novi broj zaraženih potvrđen je sa 3.023 testa u prethodna 24 sata i pozitivno je 17,2 odsto… »

Amerika, Donald Tramp i politika: Predstavnički dom počeo sednicu o opozivu, demokrate odlučne da ga smene

Danas 13.01.2021
Predstavnički dom američkog Kongresa počeo je sednicu na kojoj bi demokrate trebalo da pokrenu postupak opoziva odlazećeg predsednika Donalda Trampa kako bi bio razrešen dužnosti posle napada na zgradu Kapitola u kojoj je pet ljudi izgubilo život… »

Amerika i smrtna kazna: Liza Montgomeri – da li životne okolnosti mogu da stvore ubicu

Danas 13.01.2021
Svega sedam dana pred odlazak predsednika Tramp sa dužnosti, njegova administracija pogubila je prvu federalnu zatvorenicu u poslednjih skoro 70 godina. Posle dva odlaganja, Liza Montgomeri je 13. januara dobila smrtonosnu injekciju u zatvoru u saveznoj… »

Jutjub suspendovao Trampov nalog

Danas 13.01.2021
Platforma Jutjub, u vlasništvu Gugla, suspendovao je najmanje na sedam dana kanal Donalda Trampa i uklonio jedan video zbog kršenja politike vezane za podsticanje nasilja, navela je kompanija kasno sinoć. „S obzirom na zabrinutost zbog sadašnjeg… »

Hjuman rajts voč: U Srbiji ograničen napredak u zaštiti ljudskih prava

Danas 13.01.2021
U Srbiji je tokom 2020. godine postignut ograničen napredak na polju zaštite ljudskih prava, ocenila je organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watch – HRW) u danas objavljenom godišnjem izveštaju o poštovanju ljudskih prava u svetu. U delu… »

Papa Franja primio vakcinu protiv korona virusa

Danas 13.01.2021
Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja koji ima 84 godine, primio je danas vakcinu protiv korona virusa prvog dana vakcinacije u Vatikanu, preneli su mediji. Franja je primio vakcinu na ulazu u salu za audijencije, preneli su novinari bliski papi… »

SZO: Britanski soj korona virusa prisutan u 50 zemalja

Danas 13.01.2021
Broj zemalja i teritorija na kojima je registrovan soj korona virusa iz Velike Britanije dostigao je 50, dok je južnoafrička varijanta pronađena u 20 zemalja, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Treća mutacija virusa koju je u… »

Korona virus i vakcinacija: Kineske vakcina manje efikasna nego što se mislilo

Danas 13.01.2021
Vakcina protiv korona virusa koju je razvila kineska kompanija Sinovak pokazala se učinkovitom 50,4 odsto učinkovitom na kliničkim ispitivanjima u Brazilu, pokazuju poslednji objavljeni podaci. Prema najnovijim rezultatima, vakcina je manje efikasna… »

Pompeo otkazao svoje poslednje putovanje u inostranstvo

Danas 12.01.2021
Majk Pompeo je otkazao danas svoje poslednje putovanje u inostranstvo u svojstvu državnog sekretara SAD, predviđeno za ovu nedelju u Belgiji, u trenutku kada Donaldu Trampu prete optužbe u Kongresu osam dana pre kraja njegovog predsedničkog mandata… »

Bajden izabrao Samantu Pauer za novu direktorku USAID

Danas 13.01.2021
Novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden danas je bivšeg ambasadora SAD u Ujedinjenim nacijama Samantu Pauer izabrao za budućeg direktora Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID, naglasivši njeno veliko iskustvo vezano za krize u… »