Izvor: Glas Amerike/Svet arhiva vesti 13.01.2021

Vašington u danu rasprave i glasanja o opozivu

Glas Amerike 13.01.2021
VAŠINGTON — U danu rasprave i glasanja o opozivu odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa u Predstavničkom domu Kongresa, centar prestonice Sjedinjenih Država - Vašington je pod opsežnim merama bezbednosti. Građanima nije dozvoljen prilaz… »

U Americi izvršena prva smrtna kazna nad ženom od 1953.

Glas Amerike 13.01.2021
Američka vlada izvršila je prvu smrtnu kaznu nad jednom zatvorenicom u skoro 70 godina. Lisa Montgomeri dobila je smrtonosnu injekciju u sredu ujutru u federalnom zatvoru u mestu Ter Hot u Indijani. Iako su njeni advokati uputili više zahteva da se… »

I Jutjub suspendovao Trampov kanal

Glas Amerike 13.01.2021
VAŠINGTON — Mreža Jutjub saopštila je da je privremeno ugasila kanal američkog predsednika Donalda Trampa, jer je kršio pravila pozivima na nasilje, nedelju dana posle nereda koje su njegove pristalice izazvale na Kapitol hilu. Onlajn platforme i… »

Predsednik Tramp drugi put opozvan u Predstavničkom domu

Glas Amerike 13.01.2021
VAŠINGTON — Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je za opoziv predsednika Donalda Trampa koji je formalno optužen za podsticanje pobune na samom izmaku svog mandata, nedelju dana pošto su njegove pristalice upale u zgradu Kapitola… »

Kineska vakcina manje efikasna nego što se mislilo

Glas Amerike 13.01.2021
BRAZIL — Testiranje kiineske vakcine protiv Kovida 19 Sinovak u kasnoj fazi, pokazalo je da je njena efikasnost 50,38 odsto što je gotovo 30 odsto manje nego što su pokazali rezultati prošle nedelje. Brazilski institut Butanan iz Sao Paola, koji radi… »

Grad Njujork otkazuje poslovne ugovore sa Trampovom organizacijom

Glas Amerike 13.01.2021
Rodni grad predsednika Donalda Trampa, Njujork, saopštio je da će otkazati sve ugovore sa njegovom poslovnom organizacijom zbog smrtonosnog upada Trampovih pristalica u američki Kongres prošle nedelje. “Grad Njujork se neće dovoditi u vezu sa tim… »

Đukanović odbio da potpiše predloge o smjeni čelnika Vojske Crne Gore

Glas Amerike 13.01.2021
PODGORICA — Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je u srijedu da neće potpisati Predloge odluka ministarstva odbrane o razrješenju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore general - majora Dragutina Dakića i majora Rajka Pešića zbog… »

Agim Šahini: Kosovo zbog pandemije izgubilo oko tri milijarde evra

Glas Amerike 13.01.2021
GRAČANICA — Kosovo i njegovi građani su zbog pandemije koronavirusa u gubitku oko tri milijarde evra, rekao je u intervjuu za Glas Amerike Agim Šahini predsednik Alijanse za biznis Kosova. Prvi čovek Asocijacije koja okuplja oko 15.000 kosovskih… »

Direktor Glasa Amerike promenio zaduženja reporterke iz Bele kuće

Glas Amerike 13.01.2021
Kongresmeni Gregori Miks iz Njujorka i Majkl Mekol iz Teksasa kritikovali su direktore američke Agencije za globalne medije (USAGM) i Glasa Amerike zbog odluke da premeste na druge dužnosti reporterku Glasa Amerike koja prati Belu kuću. Petsi… »