Izvor: Slobodna Evropa/Svet arhiva vesti 13.01.2021

U BiH umrle 24 osobe, 458 novih slučajeva zaraze korona virusom

Slobodna Evropa 13.01.2021
U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini (BiH) preminule se 24 osobe, a registrovano je 458 novih slučajeva zaraze korona virusom, saopštile su 13. januara 2021. godine zdravstvene institucije. Zavodu za javno zdravstvo federacije BiH prijavljeno je… »

Predstavnički dom glasa o opozivu Trumpa, Pence odbio da aktivira 25. amandman

Slobodna Evropa 13.01.2021
S najmanje pet republikanaca koji su se pridružili njihovom pokušaju drugog opoziva predsednika Donalda Trampa (Trump) zbog nereda u kompleksu Kapitola, demokrate u Predstavničkom domu su spremne za istorijsko glasanje u sredu, 13. januara, kako bi… »

U SAD pogubljena prva žena nakon gotovo 70 godina

Slobodna Evropa 13.01.2021
Američke vlasti pogubile su u srijedu rano ujutro Lisu Montgomery, jedinu ženu koja je u saveznom zatvoru čekala na izvršenje smrtne kazne, nakon što je Vrhovni sud uklonio posljednju zapreku odbacujući odluku nižeg suda o odgodi izvršenja, prema… »

YouTube suspendovao Trumpov nalog i uklonio jedan video zbog rizika od nasilja

Slobodna Evropa 13.01.2021
Platforma Jutjub(YouTube), u vlasništvu Gugla (Google), suspendovao je najmanje na sedam dana kanal Donalda Trampa (Trump) i uklonio jedan video zbog kršenja politike vezane za podsticanje nasilja, navela je kompanija kasno sinoć, javlja AFP. "S… »

Desetine poginulih u snažnim izraelskim udarima na istočnu Siriju

Slobodna Evropa 13.01.2021
Izraelski borbeni avioni napali su rano jutros istočnu Siriju, gađajući položaje i skladišta oružja boraca koje podržava Iran i u tim udarima ih je poginulo na desetine, navela je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava. Sirijska… »

Human Rights Watch kritikuje rad Srbije i Kosova na gonjenju ratnih zločinaca

Slobodna Evropa 13.01.2021
Human Rights Watch (HRW) poziva novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena da ojača posvećenost SAD ljudskim pravima nakon četiri godine, kako se navodi, njihovog zanemarivanja za vrijeme predsjedništva Donalda Trumpa. Takođe… »

Navalny kaže da će se ovog vikenda vratiti u Rusiju

Slobodna Evropa 13.01.2021
Izraziti kritičar Kremlja Aleksej Navaljni (Aleksei Navalny) kaže da će se ovaj vikend vratiti u Rusiju nakon što je gotovo pet mjeseci proveo u Njemačkoj kako bi dobio hitnu medicinsku pomoć i preživio napad otrova. "Pitanje 'vratiti se ili ne'… »

SZO: Britanski soj korona virusa prisutan u 50 zemalja

Slobodna Evropa 13.01.2021
Broj zemalja i teritorija na kojima je registrovan soj korona virusa iz Velike Britanije dostigao je 50, dok je južnoafrička varijanta pronađena u 20 zemalja, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Treća mutacija virusa koju je u… »

Kineska vakcina Sinovac protiv COVID-19 manje efikasna nego što se mislilo

Slobodna Evropa 13.01.2021
U kasnim fazama ispitivanja u Brazilu pokazalo se da je kineska vakcina protiv COVID-19 od Sinovac djelotvorna 50,38 odsto, što je gotovo 30 odsto ispod početnih rezultata objavljenih prošle sedmice. Instituto Butantan, istraživački institut sa… »

Troje republikanaca u Kongresu glasat će za Trumpov opoziv

Slobodna Evropa 13.01.2021
Najmanje tri republikanska predstavnika u Zastupničkom domu američkog Kongresa glasat će za opoziv predsjednika Donalda Trumpa nakon što su njegove pristalice nasilno upale u zgradu Kongresa tokom potvrđivanja glasova pobjede Joe Bidena. Glasanje u… »