Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 22.02.2021

U Srbiju stiglo još 96.800 doza vakcine

Al Jazeera 22.02.2021
Dopremljeno je 50.000 doza ruskog Sputnika V i 46.800 Pfizera. U Srbiju je danas stiglo još 96.800 doza vakcina protiv COVID-19. Jutros je u Beograd dopremljen 50.000 doza ruskeog Sputnik V. Avion, koji je dopremio vakcine iz Rusije, na beogradski… »

Gnjatović: Antitijela najbrže stvara Pfizerova, a najsporije kineska vakcina

Al Jazeera 22.02.2021
Najsporije se formiraju antitijela nakon primanja kineske vakcine Sinofarm, dok Pfizerova vakcina već nakon prve doze pokazuje rezultate, kaže predstavnica Instituta za primjenu nuklearne energije. Na reprezentativnom istraživanju na bazi uzoraka… »

SAD nalaže dodatni pregled Boeinga 777, Japan obustavlja upotrebu

Al Jazeera 22.02.2021
Regulatorni potezi uslijedii su nakon što je Boeingu 777 u nedjelju otkazao motor. Američki regulatori najavili su dodatne inspekcije aviona Boeing 777 koji koriste isti tip motora koji je zbog kvara dan ranije doveo do otpadanja dijelova aviona iznad… »

DR Kongo: Ubijen ambasador Italije u napadu na konvoj UN-a

Al Jazeera 22.02.2021
U zasjedi je poginuo i italijanski karabinjerski službenik, objavili su iz Ministarstva vanjskih poslova Italije. Luca Attanasio, ambasador Italije u Demokratskoj Republici Kongo, ubijen je u napadu na konvoj Ujedinjenih nacija, potvrdilo je u… »

WHO bogatim zemljama: Ne potkopovajte COVAX program

Al Jazeera 22.02.2021
To što pojedine bogate zemlje od proizvođača nabavljaju više vakcina utječe na dogovore sa COVAX-om, ističe generalni direktor WHO-a. Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je bogate zemlje da… »

Direktor WHO-a za Evropu: Epidemija će biti okončana početkom 2022.

Al Jazeera 22.02.2021
I dalje će biti virusa, ali mislim da ograničenja neće biti potrebna, rekao je Hans Kluge. Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge izjavio je da će epidemija korona virusa (COVID-19) biti okončana početkom 2022. godine… »

Generalni štrajk u Mijanmaru protiv vojne hunte

Al Jazeera 22.02.2021
U Mijanmaru će biti zatvorene radnje i proglašen generalni štrajk protiv vojnog prevrata, a hiljade demonstranata okupit će se i danas širom zemlje. U ponedjeljak će u Mijanmaru biti zatvorene radnje i proglašen generalni štrajk protiv vojnog… »

CIK BiH: Jerinić pobijedio u Doboju, Grujičić u Srebrenici

Al Jazeera 22.02.2021
Probosanske političke stranke bojkotovale su ponovljene izbore u Srebrenici. Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) BiH na ponovljenim izborima za gradonačelnika Grada Doboja pobijedio je Boris Jerinić, kandidat Saveza… »

Tužilaštvo BiH traži od RS-a da dostavi predmet o ubistvu Davida Dragičevića

Al Jazeera 22.02.2021
Roditelji Dragičeviča tvrde da Okružno tužilaštvo Banja Luka i MUP RS-a opstruiraju istragu jer su u ubistvo njihovog sina umiješani pojedini pripadnici MUP RS. Tužilaštvo BiH je od Okružnog tužilaštva Banjaluka i Specijalnog tužilaštva… »

Kurti: Dijalog sa Srbijom da bude zasnovan na reciprocitetu i jednakosti

Al Jazeera 22.02.2021
Kurti je najavio da će raditi sa pet članica EU-a koje nisu priznale nezavisnost Kosova, kako bi promijenile mišljenje. Predsjednik pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti izjavio je da će Kosovo otvoriti novo poglavlje sa Srbijom kroz iskren dijalog… »