Izvor: Nova ekonomija arhiva vesti 10.06.2021

Rio Tinto platio odštetu zbog izlivanja podzemnih voda na useve

Nova ekonomija 10.06.2021
Petoro meštana iz okoline Loznice dobilo je odštetu od kompanije Rio Tinto nakon što je, tokom istraživanja tla koje je sprovodila ta firma, došlo do izlivanja podzemnih voda na njihove njive. Laboratorijski izveštaj, kako piše BIRN, pokazuje da ta… »

Ubuduće još manje institucija koje će odgovarati na upite javnosti

Nova ekonomija 10.06.2021
Izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja "bez razloga" svrstavaju neke državne institucije među one koje tražiocima ne moraju da obezbede pristup podacima, kazali su učesnici konferencije "Budućnost i prava na pristup… »

Italija istražuje Booking.com za utaju 153 miliona evra poreza

Nova ekonomija 10.06.2021
Italijanska policija veruje da je kompanija za rezervacijuj smeštaja Booking.com utajila 153 miliona evra poreza na dodatu vrednost (PDV), prenosi Rojters. Policija Đenove prethodno je saopštila da je "otkrila ogromnu utaju poreza od preko 150 miliona… »

Ojačala domaća privreda, ali i inflacija

Nova ekonomija 10.06.2021
U Srbiji se tokom aprila ubrzala privredna aktivnost, u odnosu na isti mesec 2020. godine, ali i inflacija koja je bila 2,8 odsto viša, čime je rast potrošačkih cena bio najveći od 2017. godine, tvrde autori mesečnog časopisa "Makro-ekonomske… »

Sharkmob AB imenovao predstavnika za zaštitu podataka

Nova ekonomija 10.06.2021
Švedska kompanija Sharkmob AB imenovala je svog predstavnika za zaštitu podataka o ličnosti za Srbiju, objavila je institucija Poverenika za za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Predstavnik ove kompanije koja se bavi… »

Vašington menja propise o zabrani TikToka

Nova ekonomija 10.06.2021
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden potpisao je u izvršnu naredbu o osiguravanju bezbednosti podataka američkih korisnika na digitalnim platformama u stranom vlasništvu, kao što je TikTok, čime je izmenio tri izvršne naredbe… »

Prodate nekretnine "Zastava kamiona" za 227 miliona

Nova ekonomija 10.06.2021
Nepokretna imovima "Zastava kamiona" iz Kragujevca, preduzeća koje je u stečaju, podeljena je u četiri celine i prodata za 227 miliona dinara, saopštila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Kupci su firme iz Beograda. Sve imovinske celine… »

Severna Makedonija želi da poništi sve koncesije za MHE

Nova ekonomija 10.06.2021
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će većina koncesionih ugovora za mini-hidroelektrane (MHE) u toj zemlji biti poništena, bez obzira na eventualne tužbe koje zbog te odluke mogu da se podignu, preneo je Balkan Green Energy News… »

Država prodaje svoj udeo u "Zlatibor-mehanizaciji" i "Šumatovcu"

Nova ekonomija 10.06.2021
Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za prikupljanje ponuda u postupku javnog nadmetanja radi prodaje kapitala u vlasništvu državnog Akcionarskog fonda u privrednim društvima "Zlatibor-mehanizacija" iz Užica i "Šumatovac" iz Aleksinca… »