Izvor: Vreme/Politika arhiva vesti 02.11.2022

Čekajući ajatolaha

Čekajući ajatolaha

Vreme 02.11.2022
Nuspojave “Napredna” Srbija, osim elemenata DDR-a i Kolumbije (kojima smo se bavili prošle nedelje), dobija i komponentu Islamske Republike Iran, odnosno bilo koje druge teokratije. U ona mračna komunistička i ateistička vremena kad sam bio đak… »
Kad će  kraj?

Kad će kraj?

Vreme 02.11.2022
Pozorište Dante Aligijeri: Božanstvena komedija; režija Frank Kastorf; Beogradsko dramsko pozorište. Prošle godine u Evropi je obeleženo 700 godina od smrti Dantea Aligijerija. To je možda bio jedan od razloga što su uprava BDP-a i proslavljeni… »
Strašno, smešno i… zbrkano

Strašno, smešno i… zbrkano

Vreme 02.11.2022
Novi horor O seriji Čaki, o filmovima Gospodari pakla i Noć veštica: Kraj. Noć veštica (engl. Halloween), poznata i kao Noć svih svetih, tradicionalno se u zapadnom delu sveta obeležava svakog 31. oktobra. Već decenijama unazad, ovaj praznik se u… »
Algoritam &  bluz

Algoritam & bluz

Vreme 02.11.2022
38. Beogradski džez festival Oporavljajući se, Beogradski džez festival ovako sveden, valjda će znati da uhvati optimalnu ravnotežu, a ne da se prekomerno širi kao nekad. Manje nastupa, ne predugačkih, tako da svako ima vremena za zaslužene biseve… »
Pink za sve

Pink za sve

Vreme 02.11.2022
TV manijak Dovoljno je samo da zaboravite na bilo kakve obzire i ograničenja, zaboravite logiku i tek tada ćete potpuno uživati u našim TV programima. Protekla nedelja je u televizijskom smislu obilovala primerima medijskog apsurda. Naravno da je… »
Stanje demokratije i cena mesa

Stanje demokratije i cena mesa

Vreme 02.11.2022
Izbori za Kongres i Senat u Americi Istraživanja javnog mnjenja ukazuju na izvesnu prednost Republikanske partije – njima je potrebno samo pet poslanika više u Predstavničkom domu da ponovo steknu većinu. Na drugoj strani, sasvim je moguće da će… »
Grad opijajućeg  mirisa

Grad opijajućeg mirisa

Vreme 02.11.2022
Razglednica Njujork se posle pandemije vratio u svoj uobičajeni ritam. Jedino što se razlikuje je miris marihuane koji se oseća bukvalno na svakom koraku, što je njujorški portal “Vox” predstavio karikaturom Kipa slobode koji umesto baklje drži… »
Branje paradajza i druge  pustolovine

Branje paradajza i druge pustolovine

Vreme 02.11.2022
Dnevnička proza Almin Kaplan: Kućni ljudi, Buybook, Sarajevo, 2022; Bojan Savić Ostojić: Varvarin u Evropi, Kontrast, Beograd, 2022. Kućni ljudi Almina Kaplana su dnevnik koji autor vodi s proleća i leta 2021. godine, o čemu, doduše, zaključujemo… »
Kad šala ubije, ništa nije smešno

Kad šala ubije, ništa nije smešno

Vreme 02.11.2022
Samoubistvo mladića u Laktašima Kad god neko pokuša ili uspe da sebi oduzme život zbog toga što je predmet sprdnje ili zlostavljanja na internetu, svi stanemo, zamislimo se, zaključimo da treba da budemo bolji ljudi. Do prve naredne prilike…. Svi… »
Državni progon IV odeljenja

Državni progon IV odeljenja

Vreme 02.11.2022
Osveta za Jovanjicu: Slučaj načelnika Slobodana Milenkovića i njegovih inspektora Na zahtev tužiteljke, obojica inspektora za borbu protiv droga beogradske policije poslata su u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu. Dočekani su uz urlike i pretnje… »