Biznis i finansije

Svetski dug na istorijskom maksimumu

Biznis i finansije 14.01.2020
Svetski dug je u odnosu na ukupnu globalnu proizvodnju dostigao najviši nivo u istoriji u trećem kvartalu 2019. godine, od preko 322 odsto svetskog BDP-a i nastaviće da raste, objavio je Institut za međunarodne finansije (IIF) iz Vašingtona u… »

FK Barselona po prvi put na čelu Deloitte-ove Fudbalske finansijske lige, sa prihodima preko 800 miliona evra

Biznis i finansije 14.01.2020
Deloitte-ova Fudbalska finansijska liga otkriva 20 fudbalskih klubova sa najvećom zaradom u sezoni 2018/19, sa rastom kombinovanih prihoda od 11%, čiji su ukupni prihodi dostigli 9,3 milijardi evra, što je novi rekord; FK Barselona je na prvom mestu po… »

Koje su posledice iskopavanja u Čukaru Peki kod Bora?

Biznis i finansije 14.01.2020
Kinezi promenili metodu otkopavanja u rudniku Čukaru Peki, ali biće posledica na životnu sredinu U budućem kineskom rudniku bakra i zlata Čukari Peki planirano je zapošljavanje 1205 radnika, ali će ovaj rudnik imati i negativne efekte koji će za… »

Nemci imaju 27 neradnih dana, a mi drastično manje

Biznis i finansije 14.01.2020
Građani Srbije u 2020. imaće ukupno 13 neradnih dana. To je, zapravo, mnogo manje nego što ima nacija najvrednijih radnika u Evropi, Nemačka. Ipak, iako deluje da će vremena za kratak odmor, pored vikenda, biti mnogo, Srbija nije ni blizu vrha liste… »

Novi pravilnik zadaje muke turističkim agencijama

Biznis i finansije 13.01.2020
Do kraja januara će sve turističke agencije u Srbiji morati da na svojim računima obezbede određeni depozit, u suprotnom će ostati bez licence. Turističke agencije ubuduće biti podeljenje u četiri grupe i svaka grupa imaće različiti iznos… »

Pogledaš i platiš: Švajcarci razvili svoj sistem plaćanja

Biznis i finansije 13.01.2020
Worldline je na sajmu Nacionalne maloprodajne federacije u New Yorku krajem ovog meseca organizovao prve demonstracije novog sistemaa plaćanja licem. Inovativni biometrijski sistem razvio je švajcarski startup OneVisage, dobitnik nagrade “Grand… »

Lista 10 najvećih kompanija u istoriji

Biznis i finansije 13.01.2020
Saudijska naftna kompanija Saudi Aramco izašla je krajem prošle godine na berzu kada je njena vrednost procenjena na 1,7 hiljada milijardi dolara. Nešto kasnije je dosegla čak 2 hiljade milijardi dolara, da bi se potom blago umanjila. Saudi Aramco je… »

Posle kesa, EU ukida i plastičnu ambalažu?

Biznis i finansije 13.01.2020
Evropska komisija razmatra zabranu korišćenja plastičnih vrećica i priprema nove zahteve za proizvođače. “Želimo da proširimo pravila za plastiku za jednokratnu upotrebu i trenutno istražujemo u kojem smeru bi to bilo moguće. Bitan korak bi… »

Poreska objavila onlajn kalkulator za paušalni porez

Biznis i finansije 12.01.2020
Paušalci u Srbiji od Nove godine mogu da podnesu zahtev u elektronskom obliku, automatski obračun poreza na paušalno utvrđen porez i dostavljanje rešenja u elektronskom obliku putem portala Poreske uprave. “Takođe, putem softvera omogućena je… »

Koliko košta država: Slovenci mogu da prate potrošnju novca iz budžeta u realnom vremenu

Biznis i finansije 12.01.2020
Slovenci zainteresovani za tekuće praćenje budžetskih prihoda i rashoda ubuduće će na internetu moći da vide najnovije podatke i potpun pregled koliko ih je koštala država u poslednjih deset godina. Svaki zainteresovani moći će brzo da proveri… »