EurActiv

Za 10 godina ubijeno više od 1.700 ekoloških aktivista

EurActiv 30.09.2022
Više od 1.700 ekoloških aktivista ubijeno je tokom poslednje decenije, što znači da je u proseku svaki drugi dan stradala jedna osoba zbog borbe za očuvanje prirode, saopštila je nevladina organizacija Globalni svedok. U izveštaju "Decenija prkosa"… »

EP: Srbija da uvede sankcije Rusiji, Brisel da se više angažuje oko dijaloga

EurActiv 29.09.2022
Evroposlanici su u nacrtu dokumenta Spoljnopolitičkog odbora u vezi sa novom strategijom za proširenje EU preporučili nastavak pregovora o pristupanju sa Srbijom pod uslovom da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji, kao i da se pojača angažovanje… »

EK predlaže osmi paket sankcija Rusiji, uključujući limit cene nafte

EurActiv 29.09.2022
Evropska komisija predložila je osmi paket sankcija Rusiji, koji sadrži dodatnu zabranu uvoza određenih proizvoda iz Rusije, proširenje spiska fizičkih i pravnih lica pod sankcijama i kao najkontroverzniju meru utvđivanje gornje granice cene za… »

Hladna večera uz sveće u briselskim restoranima zbog skupe struje

EurActiv 29.09.2022
Neki briselski restorani će naredna četiri dana na meniju imati samo hladna jela, a večeru će posluživati uz sveće, želeći da na taj način skrenu pažnju na poteškoće s kojima se suočavaju zbog poskupljenja električne energije. Kuvari od 29… »

Dodeljene nagrade za Betinu fotografiju godine i novinarske nagrade Dragan Janjić

EurActiv 29.09.2022
Nagrade pobednicima na konkursu "Betina fotografija godine" uručene su 29. septembra uveče na svečanosti u Dorćol placu u Beogradu, gde su gosti mogli da vide i izložbu 40 najboljih radova. Prema oceni žirija, prva nagrada pripala je fotoreporteru… »

Šef diplomatije Češke najavio viznu liberalizaciju za Kosovo, traži primenu sporazuma sa Srbijom

EurActiv 29.09.2022
Ministar spoljnih poslova Češke, Jan Lipavski, izjavio je 29. septembra u Prištini da češko predsedavanje Evropskom unijom radi na unapređenju procesa liberalizacije viznog režima za Kosovo i da podržava Kosovo u tome. "Naša poruka je jasna… »

Građani tuže belgijsku državu zbog zatvaranja nuklearnog reaktora

EurActiv 28.09.2022
Dve neprofitne organizacije i stotine građana tuže državu Belgiju, nuklearnog operatora Endži i operatora prenosnog sistema Elia zbog narušavanja bezbednosti snabdevanja energijom. U skladu sa zakonom o denuklearizaciji, prošle nedelje je počelo… »

Ljudska prava u Srbiji postaju privilegija

EurActiv 28.09.2022
Ljudska prava u Srbiji sve više postaju privilegija, a pripadnici LGBT zajednice za ostvarenje i zaštitu svojih prava trebaju veću političku podršku, ocenili su 28. septembra učesnici konferencije "Više od šetnje – ljudska prava u Srbiji u… »

Poverenik dodelio priznanja institucijama za doprinos ostvarivanju prava javnosti da zna

EurActiv 28.09.2022
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je 28. septembra u Beogradu povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna dodelio priznanja institucijama za doprinos ostvarivanju prava javnosti da zna i najbolji Informator o… »

Pravnik: Pravo na samoopredeljenje postoji uvek, na otcepljenje izuzetno

EurActiv 28.09.2022
Pravo na samoopredeljenje usidreno je u međunarodnom pravu, ali ono nije apsolutno pošto međunarodno pravo daje primat kontinuitetu. Zato pravo na otcepljenje postoji samo u izuzetnim slučajevima, kada su iscrpljene mogućnosti da se pravo na… »