EurActiv

Han razočaran zbog neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom

EurActiv pre 1 dan
Komesar EU za proširenje Johanes Han izrazio je 18. oktobra "izrazito razočarenje" što lideri EU nisu ispunili obećanje da otvore pregovore o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom na sastanku u Briselu i pozvao ih da razjasne svoj stav… »

BSF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu

EurActiv pre 1 dan
Učesnici Beogradskog bezbednosnog foruma (BSF) pozvali su EU da poveća angažman na Zapadnom Balkanu i upozorili da njen kredibilitet može biti doveden u pitanje ako ne ispuni obećanja u procesu proširenja, jedan je od zaključaka trodnevnog skupa… »

Apel da se obustavi ilegalno proterivanje izbeglica na migrantskoj ruti kroz Balkan

EurActiv pre 1 dan
Koalicija za zaštitu prava i položaja prisilnih migranata duž evro-balkansih ruta, koja okuplja organizacije iz Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske i Italije, upozorava kako se u zemljama Balkana, duž migrantskih ruta, ustaljuje kao praksa ilegalno… »

Šta je dogovoreno oko Bregzita

EurActiv pre 1 dan
Evropska unija i Velika Britanija su postigle sporazum o Bregzitu i ako on bude ratifikovan građani i kompanije će konačno imati jasniju sliku o onome što ih očekuje u budućnosti. To je, međutim, veliko "ako", pošto su prethodni dogovor britanski… »

Postignut dogovor o Bregzitu

EurActiv pre 2 dana
Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i britanski premijer Boris Džonson saopštili su 17. oktobra u Briselu da je postignut dogovor o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz članstva u EU. Dogovoru se već protive opozicioni laburisti, saveznik… »

Učesnici BSF pozvali EU da ne odlaže pregovore sa Skopljem i Tiranom

EurActiv pre 2 dana
Većina učesnika panela "Održiva rešenja za Zapadni Balkan" na Beogradskom bezbednosnom forumu pozvala je Evropsku uniju da ne odlaže odluku o početku pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom upozorivši da bi novo odlaganje… »

Poslednji pokušaj V4 da anulira francuski veto na proširenje

EurActiv pre 2 dana
Nastojeći da još jednom ukažu na značaj procesa proširenja EU pred samit lidera bloka 17-18. oktobra u Briselu, zvaničnici Severne Makedonije i Višegradske četvorke (V4) obratili su se predsedniku Evropskog saveta. U pismu lidera V4 Donaldu Tusku… »

EP planira da nova EK stupi na dužnost 1. decembra

EurActiv pre 2 dana
Evropski parlament planira da nova Evropska komisija na čelu s Ursulom fon der Lajen stupi na funkciju 1. decembra, mesec dana kasnije nego što je bilo predviđeno, pošto Mađarska, Rumunija i Francuska moraju da predlože nove kandidate za evropske… »

Van Rompej: Garancija za trajni mir na Balkanu je ulazak svih zemalja u EU

EurActiv pre 3 dana
Počasni predsednik Evropskog saveta i bivši belgijski premijer Herman van Rompej izjavio je u Beogradu da je najveća garancija za trajni mir na Balkanu da sve države uđu u Evropsku uniju. Van Rompej je rekao i da razume da su Srbiji za ekonomski… »

Kineska nadzorna tehnologija u zemljama osetljivim na zloupotrebu

EurActiv pre 3 dana
Kamere opremljene tehnologijom za prepoznavanje lica postavljaju se u stotinama gradova širom sveta, posebno u siromašnijim zemljama sa slabijim učinkom u očuvanju ljudskih prava gde je Kina povećala uticaj kroz velike poslovne ugovore, piše… »

EurActiv, najnovije vesti »