EurActiv

Poslanici S&D traže bolju zaštitu medijskih i umetničkih sloboda

EurActiv pre 2 dana
Evroposlanici iz grupe socijalista i demokrata (S&D) pozvali su Evropsku komisiju da obezbedi bolju zaštitu slobode štampe i umetnosti. Predstavnica za kulturu u S&D Petra Kamerevert (Kammerevert) i poslanici Domenek Ruis Devesa (Domenec Ruiz), Klara… »

Lajčak: Status kvo nije održiv, EU očekuje primenu svega što je dogovoreno

EurActiv pre 3 dana
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su briselski pregovori ključni za napredak obe strane na evropskom putu i da status kvo nije održiv ni za jednu od njih. Na zajedničkoj konferenciji za… »

Razvod narodnjaka i Fidesa menja odnos snaga u Evropskom parlamentu

EurActiv pre 4 dana
Izlazak mađarske vladajuće partije Fides iz grupe Evropska narodna partija (EPP) u Evropskom parlamentu nije za potcenjivanje jer će dovesti do očigledne promene u odnosu snaga u instucijama EU, uticati na politiku Unije i doneti promene na… »

Zagađen vazduh povećava sterilitet i kod žena i kod muškaraca

EurActiv pre 4 dana
U gradovima širom Zapadnog Balkana prisustvo praškastih materija PM 2,5 je duplo veće od dozvoljenih godišnjih vrednosti što može smanjiti plodnost i do 10% kod žena, saopštila je regionalna organizacija Evropski fond za Balkan (EFB). U… »

Luksemburški grad Eš se sprema da postane Evropska prestonica kulture

EurActiv pre 4 dana
Luksemburški grad Eš će 2022. godine sa Novim Sadom i litvanskim Kaunasom poneti titulu Evropske prestonice kulture, i namerava da se predstavi kao živ, optimističan grad u srcu Evrope i da titulu pretvori u proslavu raznovrsnosti i Evrope bez… »

Selaković: EU ostaje ključni spoljnopolitički prioritet za Srbiju

EurActiv pre 4 dana
Šef srpske diplomatije Nikola Selaković izjavio je da pristupanje EU ostaje ključni spoljnopolitički prioritet Srbije i dodao da čitav region u budućnosti vidi kao deo ujedinjene Evrope. Istovremeno je nemački ministar spoljnih poslova izjavio da… »

Pokret pet zvezda traži mesto među socijalistima u EP

EurActiv pre 5 dana
Nedavna reforma italijanskog Pokreta pet zvezda i njegovo verovatno pozicioniranje na levom centru političkog spektra moglo bi toj partiji da otvori vrata za pridruživanje grupi socijalista u Evropskom parlamentu. Bivši italijanski premijer Đuzepe… »

Sve manje slobodnih zemalja, Srbija nazadovala za dva poena

EurActiv pre 5 dana
Srbija je i dalje u grupi "delimično slobodnih" zemalja, a u odnosu na 2019. godinu nazadovala je za dva poena i sada ih ima 64, navodi se u novom godišnjem izveštaju Fridom hausa objavljenom 3. marta. U izveštaju "Sloboda u svetu 2021 - demokratija… »

Žene u Luksemburgu čine malo više od trećine radne snage

EurActiv pre 5 dana
U Luksemburgu žene čine 38% radne snage i zarađuju malo manje od svojih muških kolega, prema podacima državne agencije za statistiuku Statek (STATEC). Žene u Luksemburgu su i dalje uglavnom zaposlene u određenim sektorima, dok ih u drugim gotovo da… »

Lajčak očekuje okončanje dijaloga u toku mandata Kurtija i Osmani

EurActiv pre 5 dana
Izaslanik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak izjavio je 2. marta u Prištini da očekuje da će dijalog biti okončan tokom mandata Aljbina Kurtija kao premijera, i Vjose Osmani kao predsednice Kosova. Kurti je rekao da ne… »