Peščanik » Vesti dana

http://pescanik.net

Peščanik

Vučić i ovčica

Peščanik pre 15 sati
Jeli to noćna mora ili…? Pitali su se građani glavnog grada Hrvatske, gledajući kako se na svim banderama vijore zastave jedne neprijateljske države. Pa zar smo dotle došli? Da nam se čitav grad uresi zastavama, promet zaustavi, sve kako bi se iskazala počast predsjedniku države koji je... »

Dva roga u glavi

Peščanik pre 15 sati
Kada je reč o većini verskih i sekularnih etičkih sistema – čovekoljublje (ne puka trpeljivost) figurira kao jedan od imperativa: ma kako da se shvati sadržaj pojma čovekoljublja, on je neminovno vezan za pojam ljubavi, dobronamernosti, naklonosti, solidarnosti. Ipak, ne tako retko izrečena... »

O naivnom realizmu

Peščanik pre 16 sati
„Postoji izvestan tip osobe koji je intelektualno sazreo otprilike u istom periodu kao i ja – ili malo ranije, ili ne mnogo kasnije – i čiji se ceo politički identitet zasniva na ideji realizma, odbacivanja detinjastog entuzijazma i adolescentskih snova. U srednjoj školi, ovi ljudi su bili... »

Poljska i jevrejsko pitanje

Peščanik pre 13 sati
Vlada Poljske je uspela da izazove još jednu međunarodnu krizu, ovoga puta usvajanjem zakona koji zabranjuje upotrebu fraze „poljski logori smrti“. Na meti zakona je geografska skraćenica koja se ponekad koristi u inostranstvu za opisivanje koncentracionih logora koje su nacisti osnovali na... »

Tri nedelje do izbora

Peščanik pre 1 dan
Imao sam i ja bliski susret treće vrste s režimskim aktivistima, volonterima, dobrovoljcima, kolaborantima – ili kako već da ih nazovemo. Nije tu bilo ničega spektakularnog, izuzev što su me pitali ko sam ja u stanu iza vrata na koja su pozvonili. Na moje pitanje a ko ste vi, odgovorili su da... »

Da li je komunizam priča za malu decu?

Peščanik pre 1 dan
Prva dva poglavlja iz knjige nemačke umetnice i teoretičarke Bini Adamčak „Da li je komunizam priča za malu decu?“, prevela Maja Anastasijević, ilustracije Aleksandra Nina Knežević, Kreativni centar, Beograd 2017. Šta je komunizam Komunizam je društvo koje ukida sva zla što izazivaju... »

Victims of a sick society

Peščanik pre 1 dan
The fascist persecution of member of parliament Marinika Tepic and the spread of ur-fascist and mafia groups in Serbia under the auspices of the authorities is a phenomenon that can’t be categorized under the heading “There’s idiots everywhere, just let them be”. It seems, unfortunately,... »

A very dark place

Peščanik pre 1 dan
On the last day of January, Transparency Serbia announced that our country ranked 62 nd in the big international Open Budget Index survey for 2016. The list covers 115 countries, which means that we are in the bottom half. However, even more troubling is the fact that Serbia has dropped 15 places in... »

Bilježnica Robija K.: Uzavreli kontrolni

Peščanik pre 1 dan
Mi smo u školi pisali kontrolni iz prirode. U razredu je bijo teški muk i trepet. Učiteljica Smilja je sa rukama iza leđa šetkala oko klupa i isprid ploče. Mi rulja smo piljili u bilježnice i dumali smo. Onda je uča Smilja sila u svoju klupa. Plus je lupkala sa kemijskom po stolu i gledala... »

Đavolov advokat

Peščanik pre 3 dana
Naslov možda i nije najadekvatniji, ali lepo zvuči. Uostalom ni istoimeni film Tejlora Hakforda u kojem briljantni Al Paćino igra samog đavola, a Kijanu Rivs njegovog advokata, nije sasvim u skladu sa vatikanskom institucijom. Naime, od 1587. do 1983. godine postojao je u Vatikanu „đavolov... »

Veton Suroi i još neki odbili Tačijev orden

RTV  pre 1 sat  još 1 povezana

REM zabranio predizborni spot SNS

Danas  pre 1 sat  još 2 povezane

Kraj: Partizan - Mega Bemaks 89:79

Večernje novosti  pre 3 sata  još 5 povezanih

Da li je ovo novi Peugeot 508?

Auto blog  pre 1 sat  još 1 povezana
©2018 Netmark d.o.o.