Peščanik » Vesti dana

http://pescanik.net

Peščanik

Kratki osvrt na Igora

Peščanik pre 12 sati
Igor to nije zaslužio. Naprosto nije imao kad. Tek se rodio. Nijedno dete ne zaslužuje da se nađe u centru pažnje ostrašćenih komentara. Kao svako dete, Igor samim svojim rođenjem zaslužuje šansu za pristojan i ispunjen život. To je njegovo univerzalno pravo, bez obzira na njegov pol, boju... »

Utvara među decom

Peščanik pre 13 sati
Uh, teško je sve to pojmiti i objasniti sebi. Moj skromni dar ipak nije dorastao tom mehanizmu za proizvodnju očaja. Da me je kojim slučajem odredilo da budem reporter koji prati neslućene puteve srpske verzije predsednika, svakako bih bacio alat u trnje. Pero, koplje, mikrofon, bilo šta. Bar... »

Kako misliti o imperiji

Peščanik pre 14 sati
Razgovor vodio Avni Sejpal U svom drugom romanu Ministarstvo neizmerne sreće / The ministry of utmost happiness (2017) Arundhati Roy postavlja pitanje: „Šta je prihvatljiva količina krvi za dobru književnost?“ Odnos između imaginacije i građe svakodnevnog života – nasilja, nepravde,... »

Zeleni New Deal

Peščanik pre 1 dan
REZOLUCIJA Budući da su izvještaji, prvi iz oktobra 2018. nazvan „Specijalni izvještaj o globalnom zagrijavanju od 1,5 oC“ od strane Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, i drugi pod naslovom „Izvještaj Četvrte nacionalne procjene klimatskih promjena“ iz novembra 2018. pokazali:... »

EU(tanazija)

Peščanik pre 1 dan
„Evropa se kao ideja raspada pred našim očima… U ovakvoj štetnoj klimi održaće se evropski parlamentarni izbori. Osim ako se nešto ne promeni, osim ako se nešto ne pojavi da preokrene ovu nadiruću, postojanu plimu, ukoliko se ne pojavi novi duh otpora, sve sluti da će ovi izbori biti... »

A Toast to the Host!

Peščanik pre 1 dan
REZIGNACIJA: XXVI El Paso, januar. Meni beše nečeg otužnog u nazivu motela „Usamljena zvezda“. Mnogima bi taj naziv možda zvučao idilično, u neku ruku i rodoljubivo. Gazda motela: oniži matori ćelavko, tek je godinu-dve mlađi od mene. Odmah se ispostavilo da smo zemljaci. Po mojim... »

Jednom za svagda

Peščanik pre 3 dana
Protesti devedesetih zaključno sa 5. oktobrom bili su opozicioni, politički protesti, sa jasno formulisanim ciljevima. Predvodili su ih partijski lideri, servisirale partijske strukture, a narod ih je podržavao i pratio. Ovi današnji su drugačiji. Oni pripadaju ljutim građanima i zavise... »

Svetionici i sveće

Peščanik pre 3 dana
O knjizi Vesne Crnogorac „Javne biblioteke i demokratija“ (Clio 2018), koja će u četvrtak 21. februara biti predstavljena u Narodnoj biblioteci. Za većinu ljubitelja knjiga biblioteka je mesto večernjih susreta s piscima, ali savremena biblioteka je nešto više od trezora knjiga i... »

Nemanja Stjepanović – intervju

Peščanik pre 2 dana
Razgovor vodila Branka Mihajlović Domovi kulture i objekti kulturne namene tokom ratova devedesetih bilbi su pretvarani u logore i mučilišta za zarobljene Bošnjake, Hrvate i Srbe. U fotomonografiji „Iza sedam logora – od zločina kulture do kulture zločina“ u izdanju forumZFD-a sakupljeni... »

Kreativna industrija straha

Peščanik pre 2 dana
Postoji mnogo ozbiljnih pitanja koja bi se mogla uputiti vlastima, javno ili anonimno, međutim odgovor koji dolazi s druge strane uvek je jednoznačan i isporučuje se u jakim dozama – straha. Mehanizam koji proizvodi ovaj učinak duboko je porinut u institucije, koje su u međuvremenu izgubile... »

©2019 Netmark d.o.o.