Peščanik » Vesti dana

http://pescanik.net

Peščanik

Osamdesete

Peščanik pre 1 dan
U Galeriji Blok u Bloku 45 na Novom Beogradu u petak 14. decembra u 19 sati je otvaranje izložbe fotografija Srđana Veljovića pod naslovom „Osamdesete“. U sledeći petak 21. decembra biće organizovani vođenje i razgovor o izložbi u 18 sati. Tada će biti predstavljena knjiga... »

Šargarepa na bilbordu

Peščanik pre 1 dan
Nekada su se pripovedale „urbane legende“ o raspikućama koji su fascinirali vascelo građanstvo po srpskim varošima vozeći se u tri crna fijakera – u prvom boem lično, u drugom njegov šešir, a u trećem štap. Kolone crnih fijakera po varošicama u Srbiji danas, u izborno vreme zamenili... »

Ustav je mrtav, živeo Ustav

Peščanik pre 21 sat
Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković se izjasnila o mogućem raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora. Gojković je rekla kako je „legalno i legitimno“ da Srpska napredna stranka razgovara o mogućnosti da izbori budu prevremeno održani, jer je „očigledno da opozicija... »

Anti Romi, Mirijevo

Peščanik pre 22 sata
Još mogu pouzdano da hodam, i to bez štapa ili drugih pomagala. Idem i gledam, svašta se može videti i sresti na ulicama i bulevarima. Da li sam možda odocnio da budem putopisac po beogradskim zapuštenim sokacima, punim ogromnih rupa i teške periferijske depresije? Ovo je moje lokalno... »

Brodolom brexita

Peščanik pre 23 sata
U politici čovek ponekad jednostavno mora da se bori za ono u šta veruje. Ja verujem da su u okruženju današnjih geopolitičkih previranja ostanak u Evropskoj uniji i njeno reformisanje bezbednija opcija nego otiskivanje na neizvesno putovanje nepoznatim vodama sa gomilom torijevskih desničara... »

Pitanja za SzS

Peščanik pre 2 dana
Već par dana Mirjana Karanović i Duško Vujošević objašnjavaju zašto nisu govorili na protestu protiv režimskog nasilja u subotu 8. decembra. Oboje sugerišu da su im reč oduzele upravo neke stranke iz Saveza za Srbiju (SzS). Umesto da razveju sumnje i kažu šta se zaista dogodilo, čelnici... »

Brexit – javni trg vs. političko tržište

Peščanik pre 1 dan
Radije ću biti siromašni gospodar svoje sudbine, nego bogat sluga drugome. (Majkl Kejn) Moja politika kolača je pro-imati ih i pro-pojesti ih. (Boris Džonson) Uvod Uspon populizma otvorio je dosta važno pitanje odnosa između dogovorne i predstavničke demokratije. Drugim rečima, konkretnije,... »

Pouke liberalizma iz doba Hladnog rata

Peščanik pre 1 dan
Liberalizam je u krizi, govore nam, izložen napadima populističkih i autoritarnih snaga u usponu i s leva i s desna. Središte popušta, kažu. Ali ako je liberalna demokratija u opasnosti zašto se ne pozivaju u pomoć veliki branitelji „otvorenog društva“ kao što su bili Isaiah Berlin,... »

Nostalgija umjesto demokracije

Peščanik pre 2 dana
Dugo stoljeće (pretežito nenarodnih) nacionalnih država Zbog ne posve nerazumljivih razloga historiografija odvajkada teži urediti povijest po razdobljima koja počinju s godinama s dvije nule na kraju, po „okruglim“ stoljećima, naime. Vjerojatno u nakani postizanja jednostavnosti (kao... »

Manifest za demokratizaciju Evrope

Peščanik pre 2 dana
U kritičnom trenutku za Evropu, Manifest koji sledi – a koji mogu da potpišu svi evropski građani pošto ga pročitaju – donosi predlog za savladavanje otpora političkim promenama bez apstraktnih diskusija; donosi konkretan plan za demokratizaciju evropskih institucija i politika u pravcu... »

©2018 Netmark d.o.o.