XXZ magazin

Od muželoštva do protivpravnog bluda

XXZ magazin pre 2 sata
Neispričane gej i lezbijske priče (1). Razmatranje istorije homoseksualnosti u Srbiji u širokom rasponu od srednjeg veka do modernog doba uključuje neminovno analizu nekoliko ključnih aspekata ove pojave. Pre svega, danas je sasvim izvesno da… »

Hoćeš da živiš? Preziri smrt!

XXZ magazin pre 3 sata
Reportaža: U partizanskom logoru. Matej Bor je bio književni pseudonim koji je koristio Vladimir Pavšič (14. april 1913 - 29. septembar 1993), slovenski pjesnik, prevodilac, dramatičar, novinar i učesnik narodnooslobodilačke borbe. Rodio se u selu… »

The Phantom of the Opera (1925): Prvo lice horor filma

XXZ magazin pre 23 sata
Sto godina strave i užasa (6). Iako je film „The Hunchback of Notre Dame“ od Lona Chaneya Sr. napravio horor zvezdu, ovaj zanimljivi glumac se ipak više pamti po Phantomu, makar u okvirima popularne kulture. Tako je Chaney duboko zagazio u žanr, pa… »

Kakav očaj, nesvjestan da je očaj

XXZ magazin pre 24 sata
O! Edward Hopper (1882-1967), Hotelska soba, Thyssen collection, Lugano. O, kakva tuga, nesvjesna da je tuga! Kakav očaj, nesvjestan da je očaj! Žena od karijere, pokraj nje koferi, sjedi na krevetu, polunaga, u crvenom kombineu, očešljana… »

Što je film Quentina Tarantina bez glazbe

XXZ magazin pre 24 sata
Ogledalo i zvučni komentar. Što je film Quentina Tarantina bez glazbe? Zlobnik bi mogao odgovoriti: tek pola filma, no to je, dakako, pretjerano. Istina, ne previše. Povijest filmske umjetnosti ne pamti redatelja neglazbenih ostvarenja kojemu je glazba… »

Ljekar je često zvao svoje kolege

XXZ magazin pre 24 sata
Između spolova (2). Jedinstveni/e i ranjivi/e Interspolne osobe su veoma različite: neke od njih po svemu liče na „obične“ žene, ali nemaju maternicu i jajnike, neke imaju žensku građu tijela, ali im genitalije više liče na muške, neke imaju… »

Mi se Vaših cokula ne bojimo

XXZ magazin pre 1 dan
Poruka Handkeu. Vrijeme je da se misli o vremenu Jer trulež do besvijesti bazdi sa smrti gnjile Vrijeme je da misli o vremenu Jer velike vode na nas brode Gle, kako deru i žderu njine vilne sile Vrijeme je da se zamisli u vremenu Jer vjetar hitri… »

Čovjek koji je odigrao sopstvenu smrt

XXZ magazin pre 1 dan
Iz knjige Emira Suljagića: Razglednica iz groba (13). Dvije priče koje slijede nastale su u martu 2002, kada je na groblju u Potočarima pokopano više od šest stotina posmrtnih ostataka muškaraca i dječaka ubijenih nakon pada Srebrenice. Parcela je… »

Dan kada je Beograd bio slobodan

XXZ magazin pre 1 dan
Ulične borbe za oslobođenje grada, 15-20. oktobra 1944. Borbe za oslobođenje Beograda, 14-20. oktobra 1944. predstavljaju najdramatičnije događaje u bogatoj ratnoj istoriji glavnog grada. U ovim borbama Narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije… »

Portret po sećanju

XXZ magazin pre 1 dan
Oblik glave, crte lica, visina, silueta. Sve se naizgled slaže. Oblik glave, crte lica, visina, silueta. Pa ipak nije sličan. Možda ne u toj pozi? Ni u drugom koloritu? Možda je više iz profila, kao da se za nečim osvrće? Kad bi nešto držao u… »

XXZ magazin, najnovije vesti »