XXZ magazin

Na granici najekstremnije fantazije

XXZ magazin pre 3 sata
Partizanska knjiga: Hristos Asteriju „Njeno nago telo i druge čudne priče“. Upravo tako, sa povučenom crticom. Sa crticom koja ujedinjuje, koja upućuje dozive i odzive fantazije i stvarnosti jedne ka drugoj, preko koje se one dotiču i sustiču u… »

Kratka priča: Kiša

XXZ magazin pre 4 sati
Maše rukama kao ptica prije uzleta. – Kiša će opet – kažu kad vide Ludu Ivku kako krupno grabi uzbrdo, a svi su davno prestali pratiti hoće li zbilja. Upoznao sam to brdo s rijetkim četinarima, kamenito, sivo, puno paprati, panjeva, mirisa smole… »

U sljedećoj galaksiji

XXZ magazin pre 6 sati
Ideja o Hitleru još nije zavibrirala. Stvari će izgledati drukčije. Niko neće izgubiti vid, sluh, niti žučnu kesu. Sve će biti kao u domovima Ketskils planina sa novim kružnim verandama. Ideja o Hitleru još nije zavibrirala tamo dok ste još… »

Oskar Vajld: Srećni princ

XXZ magazin pre 5 sati
Radio drama. Dovoljna je jedna, slučajna ili namerna, greška u prevodu pa da se izbriše skoro čitav kvir podkontekst bajke Srećni Princ Oskara Vajlda. Iako mali Lastavac, glavni junak bajke, poseduje sve atribute koji, prema društvenim normama… »

Da se srce skameni

XXZ magazin pre 1 dan
Weekend Videos. Brak na viđeno: Bilo da smo fanovi venčanja ili ne, video komičara Treyja Kennedyja je do tančina pogođen - počev od kadrova, preko govora i uobičajenih, a urnebesnih fraza, do čitave estetike i produkcije. Najbolje je to što sam… »

Najbolji filmovi koji nisu snimljeni

XXZ magazin pre 1 dan
Legendarni primjeri. Srce tame – Orson Welles Hvaljeni roman Srce tame Josepha Conrada svoju je najbolju (premda prilično slobodnu) adaptaciju dobio u Apokalipsi danas, no unatoč tome bilo bi zanimljivo vidjeti verziju koju je godinama ranije… »

Razlika između gej i strejt parova je u slobodi

XXZ magazin pre 1 dan
Prije svega čovjek. Oni koji se bave LGBTIQ+ temama su tokom rada na tekstovima često se susreću sa stavovima da odnos između pripadnika/ca ove zajednice treba biti isključivo njihova privatna stvar i odvijati se unutar četiri zida, čime se jasno… »

Zrelost

XXZ magazin pre 1 dan
Spremni da odemo. Dobro je ono što je prošlo dobro je ono što nailazi i čak je dobra sadašnjost U gnezdu opletenom od tela živela je ptica tukla krilima o srce najčešće je zovemo: nemir a ponekad: ljubav u večerima išli smo na bujnu reku bola… »

Marko Pogačar: Stupica

XXZ magazin pre 1 dan
Rana je radost. Slijedio sam ga satima. bio je utorak, uzmicali su oblaci, rana je bridjela pod kožom, jasna, crv sumnje nije još bio ujeo njegovo tijesno srce. disao sam mu za vratom. promatrao kako kupuje sendviče, kako se osvrće; uvijek sve čisto… »

Drevno predanje u modernom ruhu

XXZ magazin pre 2 dana
Film "Kandisha" (2020). Kandisha 2020. scenario i režija: Alexandre Bustillo, Julien Maury uloge: Mathilde Lamusse, Samarcande Saadi, Suzy Bemba, Bakary Diombera, Sandor Funtek, Félix Glaux-Delporto, Dylan Krief, Nassim Lyes, Walid Afkir, Mériem… »

XXZ magazin, najnovije vesti »

Na granici najekstremnije fantazije

XXZ magazin pre 3 sata

Kratka priča: Kiša

XXZ magazin pre 4 sati

U sljedećoj galaksiji

XXZ magazin pre 6 sati

Oskar Vajld: Srećni princ

XXZ magazin pre 5 sati

Da se srce skameni

XXZ magazin pre 1 dan