XXZ magazin » Vesti dana

http://www.xxzmagazin.com

XXZ magazin

Deset tona krvavog veša

XXZ magazin pre 38 minuta
Ratni dnevnik: Lijepo gore klasici marksizma (7). KAD BI SE PONOVO SRELI… Tri ponajbolja prijeratna druga: G., K., H. Prije vi... (Munjevito bježanje u podrum – upravo je visoko prozviždala haubička “ptičica”!) Nastavljamo: ...še od godinu dana prije izbijanja rata, G. je odselio u... »

SFRJ, zemlja na koju možemo biti ponosni

XXZ magazin pre 20 sati
Izložba o arhitekturi bivše Jugoslavije u prestižnom njujorškom Muzeju moderne umetnosti. Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980 (15 th of July 2018 – 13 th of January 2019) Crveni kiosk od pleksiglasa s prozorima na tri strane, s kakvim su odrasli svi koji se... »

Približavanje Zapadu

XXZ magazin pre 22 sata
Predviđanje prošlosti: Informbiro (3). ŠALA. BOLJA OD KUNDERINE Potpuno drugačiji bio je slučaj književnika Vitomila Zupana. Mentalni sklop tog rođenog buntovnika, hedonista, anarhista i individualista toliko je bio udaljen od bilo kakvog doktrinarnog načina razmišljanja da nije bio u... »

Džepni vodič za bjegunce

XXZ magazin pre 18 sati
Oni koji nose „unučiće“ u džepovima. Kada biste bježali doslovno, dramatično kao u kriminalističkim filmovima iz 70-ih godina, sve što biste morali imati u džepu je nekoliko sitnih kovanica, kako biste u bijegu od opasne bande koja vas proganja mogli naći prvu telefonsku govornicu te... »

Video-igre kao alati za bolje razumevanje

XXZ magazin pre 20 sati
Trans in Japan. Jedna od najboljih stvari u vezi sa video igrama jeste što neko iskustvo koje je nepoznato, te pripada drugoj osobi, može da se doživi makar delimično, i da se na taj način razume onaj koji je drugačiji. Još je bolje kada se igraču ponude različiti scenariji koji to iskustvo... »

Bašta lavice Muthoni

XXZ magazin pre 24 sata
U ležaljci za ljuljanje. Dok je ležala u končanoj ležaljci osluškujući odjeke tišine, Muthoni je mogla čuti kako se nečujni vjetrić odbija od vrhova stabljika trave. To je bio njen dar i svaki put kad bi osjetila da zluradost okoline počinje gušiti njen mir, izlazila je u neograđeno... »

Kako preživjeti u Bangladešu

XXZ magazin pre 1 dan
Imaginarna putovanja. U razgovoru s prijateljem i snimateljem odlučio sam napraviti epizodu sve popularnijih serija o preživljavanju. Ali kako mi preživljavanje u prirodi ne predstavlja izazov, odlučio sam se za predgrađe nekog zagađenog grada. Dhaka, glavni grad Bangladeša činio se kao... »

SPC zloupotrebljava Crnu Goru za svoje prljave igre

XXZ magazin pre 1 dan
Putešestvije patrijarha Irineja. Naučna je istina da narodi koji nemaju svoju državu nemaju zaštitu, niti imaju prava kao drugi narodi koje štiti njihova država. Nažalost, nekako se čini da su Crnogorci jedini u vaseljeni koji ne potvrđuju tu tezu. Nakon što je optužio Crnu Goru da je... »

Nek crknu u toj rupi!

XXZ magazin pre 1 dan
Kragujevac, oktobar 1941: Pomračenje u pet slika (5). Kroz prozore više nije dopirala dnevna svetlost. Jedini svetlosni izvor bilo je nebo, koje se videlo kroz prozore i koje, zbog slabe mesečine, nije bilo tako tamno kao mrak u baraci. Lazović je jedva uspevao da razazna lica drugih profesora,... »

Naša elegija

XXZ magazin pre 1 dan
Antiratna akcija (13). Ne boli nas. Gračanice više nema, šta bi nam takovska groblja? Marko se gadi buđenja i zore, grobovi ćute, ne zbore. U nebo diže nas prezriv osmeh roblja. Nećemo ni pobedu ni sjaj. Da nam ponude raj, sve zvezde sa neba skinu. Da nas zagrle koji nas more, i njina zemlja... »

©2018 Netmark d.o.o.