Članovi Vlade položili zakletvu

Beta 11.08.2016

Članovi Vlade u četvrtak uveče su u Skupštini Srbije položili zakletvu, čime je počeo da teče njihov mandat.

Premijer i ministri su pročitali tekst zakletve koji glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Vladu čine koalicija oko SNS i Socijalistička partije Srbije, a vladajuću većinu čini i Savez vojvođanskih Mađara.

Polaganju zakletve prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici Vojske Srbije, verskih zajednica i diplomatskog kora.

Posle polaganja zakletve, hor je izveo himnu Srbije "Bože pravde", a ispred Skupštine Srbije postrojena je počasna grada Vojske Srbije.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se nova Vlada biti posvećena interesima Srbije.

"Mi članovi Vlade ponosni smo što obavljamo tu dužnost, trudićemo se, radićemo marljivo, bićemo posvećeni interesima Srbije, koju toliko volimo", rekao je Vučić novinarima nakon polaganja zakletve u Skupštini Srbije.

On je dodao da su ciljevi Vlade Srbije bolji životni standard građana, bolja ekonomija i da će se Vlada boriti za pravnu državu i za zemlju u kojoj će nove generacije živeti bolje.

"Pred nama je mnogo teškog i napornog rada", rekao je Vučić i zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku na podršci.

Vlada Srbije nadležna je da utvrđuje i vodi politiku, izvršava zakone i druge opšte akte parlamenta, donosi uredbe i druge akte, predlaže parlamentu zakone i druga akta, usmerava i usklađuje rad organa državne uprave i nadzire njihov rad.

Ustavom Srbije utvrđeno je da član vlade ne može da bude poslanik u republičkom parlamentu, skupštini autonomne pokrajine i odbornik u lokalnoj skupštini, niti član izvršnih organa na drugim nivoima vlasti.

(Beta, 08.11.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »