Francuski skijaš Lapalis održao obećanje na ZOI Peking 2022(VIDEO)

Beta 21.02.2022

Francuski kros kantri skijaš Igo Lapalis (Hugo Lapalus) upravo se vratio sa Zimskih olimpijskih igara (ZOI) Peking 2022, sa bronzanom medaljom i željom da ostvari još veći uspeh na sledećim Igrama 2026. godine.

Kako piše Sinhua, pre nego što je otišao u Peking na svoj olimpijski debi, Lapalis je rekao sebi - ne ideš tamo zbog razgledanja, već zbog nastupa, da se takmičiš za medalju.

Kada se taj 23-godišnjak u četvrtak vratio u domovinu sa bronzanom medaljom oko vrata, nailazeći na toplu dobrodošlicu navijača u sedištu Francuskog olimpijskog komiteta, sa ponosom je svima rekao da je održao obećanje.

U muškoj kros kantri štafeti 4x10 km, 13. februara na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, mladić rodom iz Klizasa osvojio je dragocenu bronzanu medalju za francuski tim sa svojim saigračima Rišarom Žuveom (Richard Jouve), Klementom Parisom (Clement Parisse) i Morisom Manifikatom (Maurice Manificat).

"To je svakako kao san za mene, jer tamo, postići to u štafeti, to je nešto što je super važno za francuski tim", rekao je Lapalis za Sinhuu po povratku sa Igara. "Puno sam razmišljao o tome i kada sam bio mlađi, u poslednjih nekoliko godina. A postići to sa timom je tako 'cool'."

"Mislim da su Olimpijske igre jedan od snova za najveće sportiste. Osvojiti medalju na toj manifestaciji je najlepša stvar", rekao je.

Na ZOI Peking 2022 Lapalis je takođe učestvovao u klasičnoj disciplini na 15 km, u kojoj je završio sedmi, što nije loše za olimpijskog početnika.

Govoreći o životu u Olimpijskom selu, Lapalis je rekao da je to bilo sjajno jer su bili "slobodni da rade sve osim da napuste selo", a i infrastruktura i stadion su bili zaista dobri.

"Za mene (iskustvo je) prilično dobro. To su bile moje prve Igre. Sanitarna strana me nije previše uznemiravala, bio mi je san da učestvujem na ovakvom događaju. Tako da je prošlo jako dobro", rekao je Lapalis .

"Bilo je zaista slobodno. Jednostavno nismo imali pravo da napustimo selo. Dani su bili naporni između treninga, malo odmora. A morate da idete da jedete", dodao je on.

Rodom iz kraja sa dugogodišnjom tradicijom skijanja i poznatom po osvajaču zlatne olimpijske medalje Edgaru Grospironu u Albertvilu 1992. godine, Lapalis je počeo da skija sa šest godina. Ali sa 12 godina prešao je na kros kantri jer je mislio da to drugo više odgovara njegovim očekivanjima. U reprezentaciju je regrutovan sa 17 godina, ali mu je tada, naravno, bilo rano da se takmiči na seniorskom nivou.

"Da mi je neko rekao da ću biti deo ove avanture pre dve godine, ne bih nužno verovao u to", rekao je Lapalis.

Francuski tim je pre četiri godine objavio spisak mladih sportista koji imaju potencijala da predstavljaju Francusku na Olimpijskim igrama u Pekingu, na kojem je bilo Lapalisovo ime.

Prilika mu se ukazala neposredno nakon što je završio sjajnu sezonu 2020-2021, zauzevši sedmo mesto u ukupnom plasmanu Svetskog kupa, osvojivši dve medalje na Svetskom prvenstvu, uključujući bronzu u seniorskoj štafeti 4x10 km i zlato na 15 km slobodno za uzrast ispod 23 godine. Na kraju sezone, Međunarodna skijaška federacija (FIS) proglasila ga je za najboljeg početnika uzrasta do 23 godine u muškoj konkurenciji.

Pred Lapalisom je još dug put. Nema sumnje da će, ako nastavi da napreduje kao u protekle dve godine, imati još više uspeha na sledećim zimskim olimpijskim igrama, piše Sinhua.

Beta/Xinhua

(Beta, 02.21.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »