Reprezentacija Holandije organizuje sastanak sa radnicima migrantima tokom SP

Beta 11.11.2022

Fudbalska reprezentacija Holandije sastaće se tokom Svetskog prvenstva sa grupom radnika migranata u Kataru u cilju promocije ljudskih prava, objavilo je Kraljevsko holandsko fudbalsko udruženje (KNVB).

"Pre svega idemo u Katar da postanemo svetski prvaci, ali gledamo i dalje od fudbala. Važno je da upoznamo ljude i zato ih pozivamo na naš trening", izjavio je selektor Holandije Luj Van Gal.

Saopštenje holandskog saveza usledilo je nekoliko dana nakon što je Fifa pozvala timove da se fokusiraju na fudbal tokom SP, uprkos zabrinutosti zbog stavova prema LGBTQ+ navijačima i tretmanu radnika migranata.

Holandska federacija je saopštila je da je organizovala sastanak sa 20 radnika u dogovoru sa Fifa i sindikatom.

Radnici migranti koji su gradili stadione za Svetsko prvenstvo u Kataru često su radili u teškim uslovima i bili izloženi diskriminaciji, krađi plata i drugim zloupotrebama jer su njihovi poslodavci izbegavali odgovornost, saopštila je grupa za ljudska prava iz Londona u izveštaju na 75 stranica objavljenom u četvrtak.

Katar je poslednjih godina sproveo niz reformi rada koje su pohvalile grupe za ljudska prava, ali navode da su zloupotrebe i dalje rasprostranjene i da radnici nemaju mogućnost za obeštećenje.

Katarski zvaničnici optužuju kritičare da ignorišu reforme i primenjuju dvostruke standarde za prvu arapsku i muslimansku zemlju domaćina Mundijala.

(Beta, 11.11.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »