Izvor: SEEbiz arhiva vesti 19.08.2016

Preminuo Radovan Horvat, bivši veliki majstor Velike lože Hrvatske

SEEbiz 19.08.2016
ZAGREB - U Zagrebu je jučer preminuo bivši Veliki majstor Velike lože Hrvatske i jedan od utemeljitelja suvremenog slobodnog zidarstva u Hrvatskoj, ugledni hrvatski arhitekt Radovan Horvat. Bio je Radica, tako su ga zvali prijatelji, iznimno dobar… »

Sarajevska berza: BH Telecom u fokusu investitora

SEEbiz 19.08.2016
SARAJEVO - Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi ostvaren je ukupan promet od 103.689,28 KM. U sklopu 18 transakcija ukupno je prometovano 6.889 vrijednosnih papira. Najveći dnevni porast vrijednosti zabilježile su dionice emitenta ŠIPAD KOMERC… »

Aktualni i bivši čelnik talijanske banke Monte dei Paschi pod istragom

SEEbiz 19.08.2016
FIRENZA - Izvršni direktor posrnule talijanske banke Monte dei Paschi di Siena Fabrizio Viola i bivši predsjednik uprave Alessandro Profumo pod istragom su zbog navodnog krivotvorenja poslovnih knjiga i manipulacija tržištem, kazao je za Reuters… »

Potres magnitude 7,4 u južnom Atlantiku

SEEbiz 19.08.2016
WASHINGTON - Potres magnitude 7,4 pogodio je jug Atlantskog oceana u petak rano ujutro, priopćio je Američki geološki institut (USGS), dodajući da je epicentar bio 316 km od otoka na kojima je britanska istraživačka baza na Antarktici. Nakon potresa… »

Njemačka očekuje nastavak rasta unatoč pojačanim rizicima

SEEbiz 19.08.2016
BERLIN - Njemačko gospodarstvo bilježi solidan rast unatoč posustajanju u drugom tromjesečju ali vanjski su rizici pojačani nakon britanske odluke o izlasku iz Europske unije, utvrdilo je ministarstvo financija u mjesečnom izvješću. Najveće… »

Zaba nudi kreditnu liniju za poljoprivrednike

SEEbiz 19.08.2016
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) otvorila je novu kreditnu liniju namijenjenu obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtnicima te trgovačkim društvima, s maksimalnim iznosom pojedinačnog kredita od 250.000 kuna, uz rok otplate do 12 mjeseci… »

Azijska tržišta: Strah od povećanja kamatnih stopa spustio indekse

SEEbiz 19.08.2016
TOKIO - Na azijskim tržištima u petak su cijene dionica porasle, dok je tečaj dolara porastao prema jenu nakon što su dužnosnici američke središnje banke ponovili da bi kamate uskoro mogle biti povećane. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30… »

Mladi vozači u Sloveniji izazivaju tri puta više nesreća od prosjeka

SEEbiz 19.08.2016
LJUBLJANA - Vozači u dobi od 18 do 24 godine izazivaju tri puta više prometnih nesreća od prosječnog vozača u Sloveniji, pokazala je analiza nacionalne agencije za promet. U prvih osam mjeseci ove godine mladi su vozači izazvali 522 prometne… »

Mađarska i slovenska građevina s najvećim rastom u EU

SEEbiz 19.08.2016
BRUXELLES - Aktivnosti u građevinskom sektoru 28 zemalja Europske unije ponovo su pale u lipnju, zakočene padom u sektoru visokogradnje, izvijestio je europski statistički ured. Na razini EU sezonski prilagođene građevinske aktivnosti smanjene su u… »

Smrtnost zbog zagađenja zraka u Indiji premašit će onu u Kini

SEEbiz 19.08.2016
PEKING - Broj ljudi koji umiru u Indiji zbog zagađenje zraka nadmašit će broj smrtnih slučajeva u Kini zbog istog razloga jer Indija slabo ispunjava ekološka pravila kada se radi o rudnicima ugljena, kazala je u četvrtak američka skupina… »