Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 09.08.2017

Katar uveo bezvizni režim za građane 80 zemalja

Al Jazeera 09.08.2017
Navedeno da će državljani 80 zemalja svijeta jedino morati da pokažu validan pasoš prilikom ulaska u Katar. Katar je uveo bezvizni režim za 80 nacionalnosti kako bi stimulirao zračni saobraćaj i turizam u zemlji, koja je trenutno izolirana zbog… »

Upad FBI-ja u dom bivšeg šefa Trumpove kampanje

Al Jazeera 09.08.2017
Upad je izvršen 26. jula u Manafortov dom u saveznoj državi Virginia na osnovu sudskog naloga. Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) izuzeli su dokumente i druge materijale iz ureda Paula Manaforta, bivšeg menadžera kampanje predsjednika… »

Koalicija na čelu sa SAD-om ubila 29 civila u Raqqi

Al Jazeera 09.08.2017
Među stradalim u zračnim udarima na Raqqu je 14 civila iz iste porodice, navodi Sirijska opservatorija. U zračnim udarima koalicije na čelu sa SAD-om u Raqqi na sjeveru Sirije ubijeno je 29 civila, među kojima devet žena i 14 djece, u protekla 24… »

Bodrum pogodilo 490 zemljotresa u 24 sata

Al Jazeera 09.08.2017
Prije manje od tri sedmice Bodrum je pogodio potres od 6,7 stepeni. Najmanje 490 zemljotresa pogodilo je tursko ljetovalište Bodrum u protekla 24 sata, poslije jučerašnjeg zemljotresa jačine 5,1 stepen Rihterove skale, javljaju lokalni mediji. Prvo je… »

Srbija: Prve kazne roditeljima koji su odbili vakcinisati djecu

Al Jazeera 09.08.2017
U Beogradu su izrečene tri, a u Kragujevcu jedna kazna za odbijanje obavezne vakcinacije djece. U Srbiji su izrečene prve novčane kazne roditeljima koji nisu vakcinisali djecu. U Beogradu su izrečene tri kazne, a u Kragujevcu jedna. Po zakonu o… »

Demokrate žele znati koliko vlada troši na Trumpa

Al Jazeera 09.08.2017
Američki narod zaslužuje znati kako se troše dolari koje daju za Trumpa, poručuju demokrate. Dok se američki predsjednik Donald Trump odmara u svom golf-klubu u New Jerseyju, demokratski zastupnici ponovno pokušavaju doznati koliko novca federalna… »

Rusija: Nadamo se da će se SAD uzdržati od provociranja S. Koreje

Al Jazeera 09.08.2017
Ruski predstavnik u UN-u kazao da je ta zemlja spremna da na svaki način pomogne dijalogu SAD-a i Sjeverne Koreje. Rusija se nada da će se Sjedinjene Američke Države uzdržati od provociranja Sjeverne Koreje, rekao je novinarima stalni predstavnik… »

Kosovo: Bez dogovora uoči nastavka konstitutivne sjednice parlamenta

Al Jazeera 09.08.2017
Koalicija Pan, koja ima ekskluzivno pravo da predloži kandidata za predsjednika Skupštine, ne ide na sjednicu. Predstavnici kosovskih parlamentarnih stranaka održali su još jedan sastanak, no ponovno se nisu dogovorili o učešću u nastavku… »

Proglašen krivim jer je pokušao unijeti bombu u avion

Al Jazeera 09.08.2017
Okrivljeni Nadeem Muhammad tvrdi da je jedno od njegove djece vjerovatno stavilo bombu u prtljag. Muškarac koji je pokušao prokrijumčariti improviziranu eksplozivnu napravu na let s aerodroma u Manchesteru, proglašen je krivim zbog posjedovanja… »

Kenijska policija suzavcem na pristalice opozicije

Al Jazeera 09.08.2017
Pristalice opozicionog lidera Raile Odinge tvrde da je Uhuru Kenyatta pobijedio na izborima krađom glasova. Kenijska policija je ispalila suzavac na grupu od stotinu pristalica opozicionog lidera Raile Odinge, nedugo nakon što je njihov politički vođa… »