Izvor: RTS/Svet arhiva vesti 09.08.2017

Titula prve dame – uloga koju Francuzi ne žele da plate

RTS 09.08.2017
Na predlog Emanuela Makrona da njegova supruga, prva u francuskoj političkoj istoriji ponese titulu prve dame, francuska javnost reagovala je burno. Sa druge strane, u Sjedinjenim Američkim Državama izborom predsednika, građani biraju i da njegova… »

Mumbaj paralisan demonstracijama

RTS 09.08.2017
U ekonomskoj prestonici Indije Mumbaju oko 200.000 demonstranata zahteva uvođenje kvota za poslove u vladi i na univerzitetima zbog nezaposlenosti i pada zarada u poljoprivredi. Brojne prodavnice u južnom delu Mumbaja ostale su zatvorene, a saobraćaj… »

Iran, uhapšene 64 osobe zbog zabavljanja pored bazena

RTS 09.08.2017
Policija u Iranu je uhapsila 64 mladih na zabavi pored bazena u centralnoj provinciji Isfahan zbog nepoštovanja strogih pravila islama, javila je iranska državna televizija. Islamska revolucionarna garda je uhapsila 64 "polugolih" mladih ljudi na zabavi… »

Napadači upali u hotelu u centru Rige

RTS 09.08.2017
Naoružani napadači uleteli su u hotel "Garden palas" u centru glavnog grada Letonije, saopštili su lokalni mediji. Incident se dogodio nakon što je izbila svađa između vlasnika hotela i jednog gosta, a kako bi sprečili da neko ne pozove policiju… »

Ruska advokatica o skandalu oko susreta sa Trampovim sinom

RTS 09.08.2017
Ruska pravnica Natalija Veseljnicka izjavila je da je skandal oko njenog susreta sa sinom američkog predsednika Donaldom Trampom Mlađim 2016, o čemu je pisao "Njujork tajms", apsolutno izrežirana priča iza koje stoji finansijer Vilijam Brauder… »

Matis oštro zapretio Pjongjangu

RTS 09.08.2017
Američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio je da severnokorejski režim treba da prestane da razmatra akcije koje bi "dovele do njegovog kraja i uništenja severnokorejskog naroda". Šef Pentagona je rekao da bi svaka akcija Severne Koreje bila… »

Krijumčar gurnuo migrante u more kod jemenske obale, 50 mrtvih

RTS 09.08.2017
Oko 50 migranata, uglavnom tinejdžera iz Somalije i Etiopije "namerno je udavljeno" kada ih je krijumčar gurnuo u more kod jemenske obale, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM). U saopštenju se navodi da je krijumčar u sredu… »

Rohani imenovao dve žene za potpredsednice Irana

RTS 09.08.2017
Predsednik Irana Hasan Rohani imenovao je dve žene za potpredsednice države, samo dan pošto se našao na udaru kritika reformista zbog toga što među ministrima u njegovom novom kabinetu nema žena. Kako javlja agencija AFP, Masume Ebtekar… »

Pakistan, bombaš-samoubica ubio četiri vojnika

RTS 09.08.2017
Četiri pakistanska vojnika ubijena su u sinoćnjem napadu bombaša-samoubice u severozapadnom delu Pakistana u blizini granice sa Avganistanom, saopštila je pakistanska vojska. Do napada je došlo kada je vojna patrola pretraživala Gornji Dir, u… »

Bečka komora, neplanirano, naljutila Moskvu

RTS 09.08.2017
Kampanja Privredne komore Beča sa ciljem promovisanja austrijskih "klaud sistema", umesto da podstakne austrijske privrednike da se oslanjaju da nacionalne provajdere, naljutila je Moskvu. Razlog tome je činjenica da je u kampanji iskorišćen lik… »